ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تدوین الگوی شکل‌گیری خانواده‌های چندهمسر در استان سیستان و بلوچستان: مطالعه‌ای به روش بنیادبخشی نظریه
تعداد صفحات 16
نویسنده محمد علی‌پور - صادق حسن‌نیا - سیما بدیعی - زینب عبدالهی
مشخصات نشریه  پژوهش‌های کیفی در علوم رفتاری (مصوب وزارت علوم) شماره 1 پیاپی 5
تاریخ انتشار تابستان - 1403
محدوده صفحات 112-97
کلید واژه ازدواج مجدد  چندهمسری  چندزنی  چندزنی در ایران  خانواده چندزن  گراندد تئوری  سیستان و بلوچستان  نظریه زمینه‌ای  ازدواج مجدد زوج  خانواده چندهمسر  زندگی چندهمسری  ازدواج مجدد مرد  بنیادبخشی نظریه  
چکیده زمینه: یکی از اشکال ازدواج، ازدواج یک مرد با چند زن می‌باشد که پدیدۀ چندهمسری نام دارد. چندهمسری در استان سیستان و بلوچستان نسبت به سایر استان‌ها مرسوم‌تر است لذا تدوین الگوی شکل‌گیری خانواده‌های چندهمسر در سیستان و بلوچستان می‌توان در طراحی برنامه‌های فرهنگی اثرگذار باشد.
هدف: هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی شکل‌گیری خانواده‌های چندهمسر در استان سیستان و بلوچستان بود.
روش: پژوهش حاضر با روش پژوهش کیفی بنیادبخشی نظریه انجام شده است. مشارکت‌کنندگان پژوهش شامل شوهران، همسران و فرزندان خانواده‌های چندهمسری بودند که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. داده‌ها از طریق مصاحبه نیمه‌ساختاریافته از 12 نفر همسر، 10 نفر فرزند (6 دختر و 4 پسر) و 7 نفر شوهر جمع‌آوری شد و نمونه‌گیری تا اشباع نظری ادامه داشت. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. برای تأمین روایی و پایایی از معیارهای لینکن و گوبا استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان‌دهنده هجده مفهوم محوری و شش مقولۀ گزینشی بود که در قالب مدل پارادیمی شامل شرایط علی (گرایش به زیبایی، نقص جسمی و جنسی، بی‌توجهی، تعارضات فکری)، شرایط راهبردی (دخالت خانواده و اطرافیان، تأثیرات زن اول)، علل زمینه‌ای (باور و اندیشه، تنوع‌طلبی، تبعیض جنسیتی)، تسهیل‌کننده‌ها (تمکن مالی، ارزش‌های دینی و اجتماعی)، محدودکننده‌ها (مشکلات اقتصادی، تحصیلات، اخلاقیات و احساسات)، پیامدها (اثرات چندهمسری بر فرزندان، تزلزل شأن اجتماعی زنان، پیدایش مشکلات مالی، آسیب‌های زن اول و بنیان خانواده) سازمان یافت.
نتیجه‌گیری: به‌طورکلی می‌توان نتیجه گرفت دلایل متعددی از جمله تعارضات فکری بین زوجین، باورها و اندیشه، فشار خانواده و اطرافیان و غیره باعث گرایش مردان به سمت شکل‌گیری خانواده‌های چندهمسر شده است و شکل‌گیری خانواده‌های چندهمسر آسیب‌های جدی به تمامی اعضای خانواده به‌خصوص زنان و فرزندان وارد می‌کند.

کد مقاله 50934
تعداد بازدید 2

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397