ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان بررسی ویژگی‌های روانسنجی پرسشنامه ذهن آگاهی در رابطه زوجین
تعداد صفحات 12
نویسنده فاطمه جوهری فرد - محسن کچویی - محمدحسین احمدخانی - مالک بسطامی کتولی
مشخصات نشریه  روانشناسی بالینی (مصوب وزارت علوم) سال 16 شماره 2 پیاپی 62
تاریخ انتشار تابستان - 1403
محدوده صفحات 88-77
کلید واژه روابط زوجین  روایی  پرسشنامه  پایایی  تهران  ذهن آگاهی  ویژگی‌های روانسنجی  پرسشنامه ذهن آگاهی در رابطه زوجین  
چکیده مقدمه: در حیطه روابط زناشویی، ذهن‌آگاهی به‌عنوان یک مفهوم مهم در افزایش کیفیت ارتباط و بهبود رابطۀ زوج مطرح است اما پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهند که ابزار‌های معتبر اندکی در این حیطه وجود دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس ذهن‌آگاهی در روابط زوجین (MCRS) در جامعه ایرانی بود که می‌تواند به پرکردن این شکاف کمک کند.
روش: پژوهش حاضر از نوع روان‌سنجی بود. نمونۀ پژوهش متشکل از 720 نفر از زنان و مردان ایرانی با میانگین سنی 35 سال بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس از میان ساکنان شهر تهران در سال 1402 انتخاب شدند. نسخه فارسی مقیاس همراه با پرسشنامه‌های ثبات تعاملات زناشویی، سرخوردگی زناشویی و حساسیت به طرد، اجرا گردید. برای بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عاملی تأییدی و برای روش اعتبار (همسانی درونی) آن نیز از روش محاسبۀ آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. جهت بررسی اعتبار (پایایی) نیز از روش بازآزمایی استفاده شد.
یافته­ ها: تحلیل یافته‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 و AMOS 24 انجام شد که حاکی از برازش و مطلوب بودن مدل هشت عاملی ذهن‌آگاهی در رابطه زوجین است. اعتبار این مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای عدم قضاوت 0/87، صبر 0/07، ذهن مبتدی 0/89، اعتماد به خود 0/83، عدم تلاش 0/64، پذیرش 0/76، رها کردن 0/69، توجه کردن 0/74 و برای کل مقیاس برابر با 0/92 در سطح معناداری 0/01 به‌دست آمد. همچنین یافته‌ها نشان دادند که میان عوامل ذهن‌آگاهی روبط بین زوج‌ها و ثبات تعاملات زناشویی رابطه مستقیم معنادار و با حساسیت به طرد و نارضایتی زناشویی رابطه معنادار منفی دارد که نشانگر روایی همگرا واگرا مقیاس ذهن‌آگاهی در روابط زوجین است.
نتیجه ­گیری: بر اساس نتایج این پژوهش نسخه فارسی پرسشنامه ذهن‌آگاهی در روابط زوجین از روایی و پایایی کافی برخوردار است و می‌تواند ابزار مفیدی جهت مداخلات زوج‌درمانی و اهداف پژوهشی باشد.

کد مقاله 50486
تعداد بازدید 17

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397