ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان بررسی تطبیقی ضمان پزشک ناشی از اشتباه در انتقال جنین
تعداد صفحات 12
نویسنده محمد قربانزاده
مشخصات نشریه  علوم پزشکی رازی - دانشگاه علوم پزشکی ایران شماره 1
تاریخ انتشار تير - 1403
کلید واژه انتقال جنین  قوانین موضوعه ایران  مسئولیت مدنی  ضمان قهری  نظام حقوقی ایران  ناباروری  اشتباه‌ها  مسؤولیت پزشکی  ضمان پزشک  ضمان کیفری  
چکیده زمینه و هدف: ضمان پزشک درخصوص انتقال اشتباهی جنین که به معنای مسئولیت قانونی پزشک در قبال انتقال دادن اشتباهی جنین در مادر واقعی­ اش به زن دیگری می ­باشد باعث ایجاد ضمان قهری برای پزشک خاطی و ضمان کیفری برای وی است یا وفق (تبصره 1 ماده 495) مصوب 1392 فرض بر عدم­ تقصیر پزشک است حتی­ اگر برائت نگرفته باشد یا می ­توان متمسک به قاعده کلی­ آزادی قراردادها در ماده 10 قانون مدنی شد و مسئولیت ها را از این رهگذر شناسایی کرد. لذا به لحاظ حساسیت آسیب­ های روانی­ و اجتماعی وارده به ­والدین فرد متولد شده از این ­اشتباه ­و نسب وی چگونگی احراز ضمان کیفری ناشی ­از انتقال اشتباهی جنین مطرح می­ شود.
روش ­کار: این پژوهش از نوع پژوهش­ های توصیفی-تحلیلی بوده و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه­ ای و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی­ تحلیلی مورد تجزیه­ و تحلیل قرار گرفته است.
یافته­ ها: سیر موضوعی تاریخی ضمان پزشک مؤید مسئولیت مطلق پزشک در قانون سابق و اعطای آزادی­ عمل در قانون مجازات مصوب 1392 وفق مواد قانونی 158، 495، 496 ،497 می­ باشد که خلأهای قانونی این حرفه را برچیده است هرچند که با بررسی تطبیقی قوانین بین الملل، مسئولیت مدنی اشتباه پزشک خاطی در انتقال جنین پذیرفته شده است و در قوانین موضوعه ایران نیز علاوه بر مسئولیت مدنی پزشک، در نظریه فرض تقصیر یا همان ضمان قهری مورد قبول می ­باشد.
نتیجه ­گیری: در نظام حقوقی ایران برخلاف نظام­ های حقوقی دیگر، بین انتقال اشتباه جنین با انتقال با حسن نیت جنین تفاوت ایجاد نشده است و در هر دو مورد، مسئولیت پزشک بار می شود. از سوی دیگر، انتقال جنین امروزه در مراکز انتقال جنین به صورت یک فعالیت سازمانی صورت می ­پذیرد و از این رو، نباید مباشرت پزشک را در این موارد موجب مسئولیت صرف او دانست.

کد مقاله 50288
تعداد بازدید 35

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397