ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان الگوی توانمندسازی کودک همسران: مطالعه‌ای به روش بنیادبخشی نظریه
تعداد صفحات 12
نویسنده زهرا مرتضی زاده - معصومه آزموده - تورج هاشمی نصرت آباد - شعله لیوارجانی
مشخصات نشریه  پژوهش‌های کیفی در علوم رفتاری (مصوب وزارت علوم) سال 2 شماره 1 پیاپی 3
تاریخ انتشار تابستان - 1402
محدوده صفحات 12-1
کلید واژه کودک همسری  ازدواج در سن پایین  توانمندسازی  ازدواج کودکان  الگوی توانمندسازی  نظریه زمینه‌ای  شبستر (شهرستان)  کودک همسران  بنیادبخشی نظریه  
چکیده زمینه: علیرغم تفاوت‌های دیدگاهی در خصوص سن مناسب برای ازدواج، گرایش به کودک همسری در برخی از مناطق کشور شایع بوده و در حال افزایش است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی توانمندسازی کودک همسری بر اساس روش بنیادبخشی نظریه انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر به روش بنیاد بخشی نظریه انجام شده است. نمونۀ پژوهش، شامل 18 نفر از کودک همسران شهرستان شبستر بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و ملاک محور انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته بوده و از منابع کتابخانه‌ای و فیش‌برداری نیز جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد.
یافته‌ها: پس از تحلیل داده‌های پژوهش، نهایتاً مقوله‌های آشکار شده در قالب ابعاد 6 گانۀ مدل پارادایمی، با روابطی که بین آن‌ها وجود دارد به شرح ذیل استخراج گردید؛ شرایط علّی (دانش نظری، ویژگی‌های رفتاری والدین، خانواده، اجتماع)، مقولۀ محوری (توانمندسازی کودک همسران)، راهبردها (راهبرد‌های اقتصادی، توسعۀ مهارت‌های اجتماعی، توسعۀ مهارت‌های علمی و مشاوره‌ای، راهبردهای دینی)، شرایط زمینه‌ای (ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و جغرافیایی، شرایط اقتصادی و اجتماعی، شرایط فرهنگی، عدم بلوغ، عدم استقلال)، شرایط مداخله‌گر (تجربیات قبلی، تمایل به گذشته، فرهنگ حاکم، شرایط موجود همسر) و پیامد (پیامدهای جسمی، پیامدهای خانوادگی و اجتماعی، پیامدهای روحی و روان‌شناختی، پیامدهای فردی) و همچنین 61 مقولۀ فرعی نیز کشف شد.
نتیجه‌گیری: توانمند‌سازی کودک همسران و آموزش مهارت‌های لازم برای آنها، می‌تواند بسیاری از چالش‌های اساسی که کودک همسران با آن مواجه هستند را برطرف کرده و رضایت زناشوئی کودک همسران را افزایش دهد.

کد مقاله 50016
تعداد بازدید 18

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397