ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان محرومیت‌های زنان سرپرست خانوار در تله‌های فضایی فقر (مطالعه‌ای تجربی در شهر تهران)
تعداد صفحات 31
نویسنده مینا بابایی نصیر - فرشاد مؤمنی - علی رحمان زاده - باقر ساروخانی - علی باصری
مشخصات نشریه  مسائل اجتماعی ایران (مصوب وزارت علوم) سال 15 شماره 1 پیاپی 36
تاریخ انتشار بهار - 1403
محدوده صفحات 39-9
کلید واژه فقر زنان  زنان سرپرست خانوار  تهران  تعاملات اجتماعی  فقر  زنان شهر تهران  فقر زنان سرپرست خانوار  محرومیت اجتماعی  منطقه 19 تهران  تله فقر  محرومیت اجتماعی زنان  محرومیت‌های زنان  محرومیت اقتصادی  مرتضی گرد (محله)  
چکیده فقر هنگامی با خود تله به همراه دارد که دور باطل تلاش‌های فقیر را تحلیل می‌بَرد. در چنین وضعیتی مسئلۀ فقر بیش‌ازپیش به امر پیچیده‌ای تبدیل می‌شود. تلۀ فقر برای زنان سرپرست خانوار به دلایل زیستی و اجتماعی متفاوت از مردان است و محرومیت‌های شکل‌گرفته ویژگی‌های خاصی دارد. پژوهش حاضر شناخت محرومیت‌های زنان سرپرست خانوار در تله‌های فضایی فقر را مدنظر داشته است. در این پژوهش با بهره‌گیری از روش‌شناسی کیفی و نیز تکنیک مصاحبۀ عمیق نیمه‌ساختاریافته، به جمع‌آوری داده‌ها در حومۀ منطقۀ 19 شهر تهران یعنی محلۀ مرتضی‌گِرد پرداخته شد. با نمونه‌گیری هدفمند و معیار اشباع نظری، ضمن مصاحبه با 17 زن سرپرست خانوار، با اتکا به تکنیک تحلیل مضمون در سه مرحلۀ کدگذاری معنایی، تلخیص و تفسیر تحلیل داده‌ها انجام شد. بر پایۀ یافته‌ها، سه محرومیت اصلی در محلۀ مرتضی‌گِرد عبارت بود از: محرومیت اقتصادی (فرصت‌های محدود، کمبود پول، فقدان مسکن ملکی، هزینه‌های سربارگی، بی‌قدرتی و بی‌عدالتی در کار و دستمزد)، محرومیت اجتماعی (ضعف جسمانی، حمایت نهادی، ناامیدی و نگرانی، بازتولید زندگی زنان سرپرست خانوار، فضای نامناسب و دسترسی محدود) و تعاملات اجتماعی (اعتماد، مشارکت و حمایت زنان سرپرست خانوار، خودمحروم‌سازی و طرد اجتماعی در تعامل با همسایه و اقوام). محرومیت‌های شکل‌گرفته برای زنان سرپرست خانوار در محلۀ مرتضی‌گِرد، هم‌افزایی این محرومیت‌ها را در پی داشته که برآیند آن تشدید فقر زنان سرپرست خانوار و شکل‌گیری دور باطل از چرخۀ فقر در این محله و بازتولید آن برای نسل‌های آتی بوده است. به نظر می‌رسد شرایط ساختاری حاکم بر این محله و همچنین ویژگی‌های فردی زنان سرپرست خانوار، شکستن این چرخه و رهایی از این تله را دشوار کرده است.

کد مقاله 49460
تعداد بازدید 38

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397