• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان بارداری و نابرابری: از نطفه تا نوزاد در زهدان نظام سلامت
تعداد صفحات 38
نویسنده الناز ذهبی - نهال نفیسی - شیرین احمدنیا
مشخصات نشریه  رفاه اجتماعی - دانشگاه علوم بهزيستی و توانبخشی، گروه پژوهشی رفاه اجتماعی - علمی پژوهشی سال 24 پیاپی 92
تاریخ انتشار بهار - 1403
محدوده صفحات 116-79
کلید واژه نابرابری  بارداری  زنان باردار  پزشکی شدن  تهران  زایمان  مردم نگاری  نظام سلامت  
چکیده مقدمه: در یک سدۀ گذشته، گفتمان‌ پزشکی‌ یا «پزشکی‌شدن» نقش مهمی در شکل دادن به معناها و تجربه‌های بارداری و زایمان داشته است. در این پژوهش بخشی از سازوکارهای نظام سلامت در رابطه با بارداری و زایمان در بستر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران امروز مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش: این تحقیق به صورت مردم‌نگاری چندمیدانه و مصاحبه‌های انفرادی و گروهی در دو بیمارستان دولتی و خصوصی و چند مرکز درمانی دیگر در مناطق مختلف تهران و فضاهای مجازی مرتبط با آنها در طول یک سال (1400-1399) انجام شده است. یافته‌های این پژوهش حاصل تحلیل مضمون با استفاده از کدگذاری تم‌های حاصل از یافته‌هاست.
یافته‌ها: بیمارستان بخشی از نظام طبقاتی، سلسله مراتبی، و نامتوازن جامعه خارج از بیمارستان را نمایندگی می‌کند. بدن باردار در فرایند مراجعه تا زایمان بر اساس طبقه اقتصادی و فرهنگی که در آن قرار گرفته با انواع متفاوتی از قضاوت‌ها روبرو می‌گردد. رویت‌پذیری و ابژه شدن بدن باردار نیز بسته به نوع بیمارستان و هزینه‌های پرداخت‌شده متفاوت است. تفاوت در سرمایه‌های اقتصادی و فرهنگی و نامتوازن بودن دسترسی به اطلاعات همچنین دیدگاه و تصمیم‌های خانواده‌ها در مورد تاریخ تولد، مراقبت های بارداری، فرایند زایمان، و جنین‌های «ناسالم» و «غیرعادی» را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
بحث: اکثر جامعه‌شناسان پزشکی پذیرفته‌اند که پیوندی بین طبقه اجتماعی و سلامت وجود دارد. تحقیق حاضر به وضوح نشان می‌دهد که زنان باردار یک طبقه متجانس اجتماعی نیستند و با توجه به تقاطع شرایطی که در آن قرار گرفته‌اند به پرورش نوعی از ملت نابرابر هدایت می‌شوند که مختصات آن در نخستین قدم در کمیت و کیفیت برخورداری از خدمات نظام سلامت بروز می‌یابد.

کد مقاله 49410
تعداد بازدید 23

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397