ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان عوامل مؤثر بر رفتار جستجوی کمک در زنان در معرض خشونت همسر در ایران
تعداد صفحات 14
نویسنده ثریا نورایی مطلق - زهرا اسدی پیری - یاسر مخیری - فاطمه دلفان - انیس حسنوند - فاطمه بستامی
مشخصات نشریه  آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ايران (مصوب وزارت بهداشت) شماره 4 پیاپی 44
تاریخ انتشار زمستان - 1402
محدوده صفحات 348-335
کلید واژه خشونت  خشونت جنسی  خشونت خانگی  خشونت خانگی علیه زنان  خشونت علیه زنان  ایران  خشونت فیزیکی  خشونت جسمانی  خرم آباد (شهرستان)  خشونت جسمی علیه زنان  خشونت شوهر  خشونت جنسی در خانواده  خشونت علیه زنان در ایران  خشونت جنسی علیه زنان  زنان مضروب خشونت روانی  خشونت خانوادگی در ایران  لرستان (استان)  زنان خشونت دیده  خشونت روان‌شناختی  بروجرد (شهرستان)  رفتارهای جستجوی کمک  خشونت همسر  زنان لرستان  
چکیده زمینه و هدف: خشونت خانگی علیه زنان، از جدی‌ترین مشکلات اجتماعی است. این مطالعه با هدف تعیین پیش بینی کننده‌های رفتار جستجوی کمک در زنان در معرض خشونت همسر انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی بود که در سال 1401 در بین زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت استان لرستان انجام شد. 525 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای شامل روش های طبقه ای، خوشه ای و تصادفی ساده، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌های خشونت همسر و جستجوی کمک بود. آنالیز داده‌ها با استفاده از آزمون کای دو و نرم افزار استاتا 14 انجام شد.
یافته‌ها: بالاترین فراوانی در بعد خشونت جسمی و روانی به ترتیب مربوط به سیلی زدن 69/9 درصد و تحقیر کردن 84/38 درصد و در بعد خشونت جنسی، رابطه جنسی بدون رضایت 24/76 درصد بود. بیشترین فراوانی منبع جستجوی کمک در افراد مورد مطالعه به ترتیب خانواده فرد (70/48 درصد)، مراقب سلامت 56 درصد و خانواده همسر 53/90 درصد بود. رفتار جستجوی کمک در مورد خشونت جسمی (p = 0.20) و روانی (p = 0.007) در گروه های با درآمد بیشتر، بالاتر بود. در زنانی که همسر آنها دارای تحصیلات دانشگاهی بودند در مورد خشونت جسمی (p = 0.015) و روانی (p = 0.011 ) نسبت به سایر افراد، رفتار جستجوی کمک بیشتر بود. رفتار جستجوی کمک در مورد خشونت جسمی (p < 0.001 )، و جنسی (p = 0.004) در افرادی که در شهرهای بروجرد و خرم آباد زندگی می کردند نسبت به سایر شهرستان ها بیشتر بود.
نتیجه‌گیری: عوامل متعدد مرتبط با رفتار کمک جویی شامل سطح تحصیلات همسر، زنانی که خشونت فیزیکی را تجربه می‌کنند، محل سکونت و وضعیت ثروت خانوار بود. سیاست‌ها و مداخلات باید برای رسیدگی به این عوامل برای بهبود نتایج سلامت زنان و جلوگیری از خشونت همسر تنظیم شود. با توجه به اینکه رفتار رسمی کمک جویی در ایران محدود است، سیاست‌های دولتی باید بر پیشگیری از خشونت همسر از طرق مختلف مانند افزایش تقاضا برای دسترسی زنان به خدمات رسمی (خدمات بهداشتی، حقوقی و اجتماعی) در صورت تجربه خشونت همسر متمرکز شود.

کد مقاله 49264
تعداد بازدید 35

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397