• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان رابطه کنترل‌گری اجبارگونه با رضایت زناشویی و دلزدگی در همسران با استفاده از مدل وابستگی متقابل عامل شریک
تعداد صفحات 24
نویسنده طاهره فصدی - لیلی پناغی - منصوره السادات صادقی
مشخصات نشریه  روانشناسی کاربردی (مصوب وزارت علوم) شماره 1 پیاپی 69
تاریخ انتشار بهار - 1403
محدوده صفحات 130-107
کلید واژه رضایت زناشویی  روابط زوجین  رضایت زناشویی زوجین  دلزدگی زناشویی  دلزدگی  زوجین ایرانی  رفتارهای مهارگرایانه  دلزدگی زوجین  مدل وابستگی متقابل عامل شریک  کنترل‌گری  کنترل‌گری اجبارگونه  
چکیده هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه کنترل­گری اجبارگونه با رضایت زناشویی و دلزدگی در همسران بود که باتوجه به ماهیت سؤالات و اهداف، از روش وابستگی متقابل عامل- شریک بهره گرفته شد.
روش: طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است. گروه نمونه شامل تمام زوجین ساکن در ایران بود که به فضای مجازی دسترسی داشتند. درنهایت ۱۱۳ زوج (۲۲۶ زن و شوهر) در سال ۱۴۰۱ و با روش نمونه­ گیری آنلاین و دردسترس انتخاب شدند. در این پژوهش مقیاس رفتار­های کنترل­گرایانه (کوان و آرچر، ۲۰۰۵)، مقیاس رضایت زناشویی انریچ (۳۵ سؤالی اولسون و فاورز، ۱۹۹۳) و مقیاس دلزدگی زناشویی (پاینز، ۱۹۹۶) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور ارزیابی اثرات بین ­فردی و رابطه­‌ای زوجین، تحلیل داده­‌ها با مدل وابستگی متقابل عامل- شریک انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند که اقدام به کنترل­گری اجبارگونه در شوهران، پیش‌­بینی­ کنندة رضایت و دلزدگی زناشویی در خود فرد و همسرانشان بود اما در زنان تنها پیش‌­بینی­ کنندة دلزدگی زناشویی در خود فرد بود. قربانی کنترل­گری اجبارگونه بودن در زنان پیش‌­بینی­ کنندة رضایت و دلزدگی زناشویی در خود فرد و همسرانشان بود اما در شوهران تنها پیش‌­بینی­ کنندة رضایت و دلزدگی زناشویی خود فرد بود.
نتیجه ­گیری: یافته­ ها حاکی از اهمیت تمرکز بر رفتارهای کنترل­گرایانة اجبارگونه در ارزیابی و درمان مشکلات مربوط به روابط همسران است. پیشنهاد می­شود تا روانشناسان و زوج­ درمانگران با درنظر گرفتن تأثیرات کنترل­گری اجبارگونه بر رضایت و دلزدگی زناشویی، مداخلات مناسبی را درجهت بهبود روابط همسران طراحی کرده و به ­کار گیرند.

کد مقاله 48940
تعداد بازدید 29

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397