ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر مسئولیت‌پذیری و خودکارآمدی زنان مطلقه
تعداد صفحات 17
نویسنده صبا هادیان - ناهید هواسی سومار - مرجان تقوایی - محمد اسماعیل ابراهیمی - طاهره رنجبری پور
مشخصات نشریه  تازه‌های علوم شناختی (مصوب وزارت علوم) شماره 3 پیاپی 100
تاریخ انتشار پائیز - 1402
محدوده صفحات 63-47
کلید واژه زنان مطلقه  مسئولیت‌پذیری  واقعیت درمانی  همدان  خودکارآمدی  درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)  طلاق  مسئولیت‌پذیری زنان  خودکارآمدی زنان  زنان مراجعه کننده به دادگاه  اثربخشی واقعیت درمانی  
چکیده مقدمه: پدیده طلاق یکی از پیچیده‌ترین مشکلات زندگی زناشویی در تمام جوامع به شمار می‌رود و این پیچیدگی به دلیل نقش عوامل گوناگون در بروز این پدیده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر مسئولیت‌­پذیری و خودکارآمدی در زنان مطلقه انجام شد.
روش‌ کار: پژوهش حاضر نیمه‌­آزمایشی از نوع پیش‌آزمون_پس‌آزمون و پیگیری سه ماه، با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مطلقه شهر همدان که بین سال‌های 1401-1398 به دادگاه خانواده شهرستان همدان مراجعه کرده بودند که از میان آنها 60 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و سپس با جایگزینی تصادفی در 3 گروه واقعیت درمانی، پذیرش و تعهد و کنترل قرار داده شدند (هر گروه 20 نفر). ابزار پژوهش شامل پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد Twohig (200۶)، پروتکل واقعیت ‌درمانی (2013) که هفته‌ای یکبار به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه‌ای برگزار شد و دو پرسشنامه مسئولیت‌پذیری Gough (1982) و خودکارآمدی عمومی Sherer و همکاران (1982) بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل کوواریانس چند متغیره و تحلیل واریانس با اندازه­‌گیری مکرر با استفاده از نرم‌­افزارSPSS-25 انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان دادند که هر دو روش درمانی باعث افزایش مسئولیت­‌پذیری و خودکارآمدی این زنان شده‌اند. (0/001 = P) به علاوه یافته­ ها نشان می­ دهند که درمان پذیرش و تعهد در افزایش خودکارآمدی موثرتر بوده است و واقعیت‌ درمانی در افزایش مسئولیت‌پذیری موثرتر بوده است.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش، می‌توان درمان پذیرش و تعهد و واقعیت ‌درمانی را برای افزایش مسئولیت‌پذیری و خودکارآمدی زنان مطلقه استفاده نمود. البته برای افزایش خودکارآمدی بهتر است درمان پذیرش و تعهد خط نخست درمان باشد. و برای مسئولیت­‌پذیری واقعیت درمانی. بنابراین درمانگران و مشاوران می‌­توانند برای افزایش مسئولیت‌­پذیری و خودکارآمدی از این دو شیوه استفاده نمایند.

کد مقاله 48353
تعداد بازدید 77

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397