• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تبیینی سیاسی تاریخی از تحولات پوششی زنان ایران معاصر
تعداد صفحات 36
نویسنده عبدالله ولی‌نژاد - محمدعلی خلیلی اردکانی - امیر عظیمی دولت آبادی
مشخصات نشریه  پژوهشنامه علوم سیاسی - انجمن علوم سیاسی - علمی پژوهشی شماره 1 پیاپی 69
تاریخ انتشار زمستان - 1401
محدوده صفحات 288-253
کلید واژه حجاب  پوشش زنان  حجاب زن  زن ایرانی  بی‌ حجابی  ایران  پوشش زنان ایرانی  حجاب اسلامی  پوشش زنان در ایران  دوره ناصری  جامعه‌شناسی تاریخی  حجاب زنان ایرانی  پوشش امروز زنان ایرانی  زن معاصر  زنان ایرانی در عصر حاضر  ایران معاصر  تحول پوشش  وضعیت حجاب  
چکیده موضوع این‌مقاله ناظر بر وضعیت حجاب/بی‌حجابی در ایران معاصر است؛ که مسئله اصلیِ آن ارجاع به وضعیت فعلیِ جامعه ایران دارد. به‌این‌معنا که گسترش در دامنه و شُمار زنان و دخترانی که با حجاب اسلامی همنوا نیستند با چه‌منطقی قابل‌تبیین است؟ در پاسخ به‌این‌مسئله رویکردی تاریخی اتخاذ شد؛ و به‌دلیلِ مستندات موضوعه نیز نقطه آغاز آن را بر عصر ناصری بنا کردیم. از این‌جهت‌که نمونه این‌مطالعه، منفرد است؛ کار در زمره تحقیقات کیفی-تاریخیْ و از نوعِ درون‌موردیْ قرار می‌گیرد. در این‌راهبرد که واقعیت در پرتو تئوریْ مورد مطالعه قرار گرفته و به‌نوعی نظریه‌آزمایی صورت می‌گیرد؛ مکانیسم‌های علّیِ موجود در تئوریْ در واقعیتِ مورد مطالعه ردیابی می‌شوند. نظریه نوربرت الیاس در ارتباط با تغییرات رفتاری افراد نیز راهنمایِ این‌پژوهش است.
پس از جمع‌آوری و تحلیلِ مستندات تاریخیْ این‌نتیجه حاصل شد که کلیتِ بی‌حجابیِ رایج در ایران فعلیْ نمی‌تواند مشخصاً و تنها، نتیجه‌ای دیالکتیکی و برآمده از سیاست‌های جمهوری اسلامی بوده باشد. درعین‌حالْ ظهور اینترنت و گسترش شبکه‌ای اجتماعی در دهه‌های اخیر نیز نمی‌تواند مبنای پاسخ به مسئله مورد واکاوی این‌تحقیق باشد. به‌نظر می‌رسد بخشی از زنان ایرانی از اواخر دوره ناصرالدین‌شاه و از حیث پوشش در مسیری به‌سمت غربی‌شدن در حرکت بوده‌؛ و آنچه امروز شاهدیم، می‌تواند پیامدِ تا اینجایِ فرایندِ مذکورِ همچنان در جریان باشد.
نتیجتاً پژوهش حاضر، ضمن تقویت تئوری الیاسْ کاربرد آن در تحلیل و تعلیل مسائل مرتبط در بستر جامعه ایران را تأیید و پیشنهاد می‌کند.

کد مقاله 47052
تعداد بازدید 54

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397