• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تجربه زیسته زنان از پدیده ازدواج زودهنگام: یک بررسی کیفی
تعداد صفحات 19
نویسنده علی اکبر مجدی - مهدی کرمانی - زهرا برادران کاشانی - فاطمه خدمتی بقمچ
مشخصات نشریه  خانواده پژوهی سال 19 شماره 2 پیاپی 74
تاریخ انتشار تابستان - 1402
محدوده صفحات 215-197
کلید واژه کودک همسری  تجربه زنان  تجربه زیسته  سن ازدواج  ازدواج کودکان  ازدواج زود هنگام  مطالعه کیفی  ازدواج دختر  ازدواج زودهنگام زنان  کودکان دختر  چناران (شهرستان)  سن ازدواج دختران  کودک همسران  ازدواج کودک دختران  بقمچ (روستا)  
چکیده کودک‌همسری با واردکردن دختران بدون آمادگی و توان جسمی، روانی و اجتماعی لازم، از کودکی به مرحلۀ بزرگ‌سالی، چالش‌هایی جدی برای آن‌ها به وجود می‌آورد. مسئلۀ کلیدی در این ارتباط تأثیرگذاری پیچیده و چندسطحی این پدیده بر شئون مختلف زندگی عاملان اجتماعی موردنظر است که بررسی این پدیده را منوط به واکاوی ژرف انگرانۀ تجربۀ ‎زیستۀ زنان از ازدواج زودهنگام در بستر اجتماعی و فرهنگی پیرامونشان می‌کند. در تحقیق حاضر با رویکرد کیفی، مبتنی بر نظریۀ زمینه‌‌‌ای، به بررسی مسئلۀ مذکور در میان دختران 13 تا 17 سال، در روستای بقمچ، از توابع بخش مرکزی شهرستان چناران که تجربۀ ازدواج زودهنگام داشته‌اند، پرداخته شده و در مجموع با 10 نفر از این دختران مصاحبه شده است. بر مبنای نتایج تحقیق، عواملی همچون «رواج بین نسلی ازدواج زودهنگام»، «بی‎اهمیتی تحصیل دختران»، «فشار اجتماعی بر دختران مجرد»، «محیط فرهنگی بسته و درون‎نگر جامعۀ روستایی»، «محوریت مردسالاری در نظام اجتماعی جامعۀ روستایی» و «عدم‌پذیرش عشق پیش از ازدواج» بر رخداد «کودک‌همسری: تلفیق انفعال کودکانه و اقتدار سنت‌مدارانه» مؤثر است. مشارکت‌کنندگان در تحقیق، در مقابلِ پدیدۀ کودک‌همسری، راهبردهایی مانند «سهل‎گیری در گزینش همسر»، «تقدیرگرایی در تن‌دادن به زندگی زناشویی»، «تعجیل در یاددهی اصول زناشویی» و «همسرگزینی در شبکۀ خویشاوندی» را در پیش می‌گرفتند و پیامدهایی از قبیل «به‌خطرافتادن سلامتی جسمانی»، «فشار روانی ناشی از عدم‌آمادگی پذیرش نقش همسری و مادری»، «تداوم سنت‌های اجتماعی پشتیبان ازدواج زودهنگام»، «تجربۀ بیگانگی از خود در نقش همسری» و نهایتاً «انزوای اجتماعی» را می‌پذیرفتند.

کد مقاله 46872
تعداد بازدید 89

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397