• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان طراحی و اعتباریابی الگوی زوج درمانی از دیدگاه قرآن و روایات با تأکید بر حسادت زدایی
تعداد صفحات 29
نویسنده فاطمه جعفری - مه سیما پورشهریاری - فاطمه فیاض - عباس عبداللهی
مشخصات نشریه  فرهنگی تربیتی زنان و خانواده (فرهنگی - دفاعی زنان و خانواده سابق) سال 18 شماره 1 پیاپی 62
تاریخ انتشار بهار - 1402
محدوده صفحات 171-143
کلید واژه قرآن  احادیث  زوج درمانی  آیات قرآن  روان‌سنجی  اعتباریابی  زوج‌های ناسازگار  ویژگی‌های روانسنجی  طراحی الگو  حسادت  روایات اهل بیت (ع)  حسادت زدایی  حسادت زوجی  
چکیده فهم چیستی و چگونگی مشکلات زوجین و خانواده‌ها از منبع وحیانی قرآن کریم بسیار حائز اهمیت است. حسادت یک ویژگی است که ابعاد شناختی و رفتاری و هیجانی و .. دارد و در الگوهای تعاملی زوجین اثرات مخربی را به بار می آورد. پژوهش حاضر با هدف کشف معنا شناسی حسد از منظر قرآن و روایات و طراحی الگوی زوج درمانی اختصاصی بر اساس حسادت زدایی بود.
در این پژوهش از هر دو روش کیفی و کمی، استفاده شد. در بخش کیفی و تحلیل محتوای آیات و روایات، مؤلفه‌های پروتکل زوج درمانی، بر مبنای واژه حسد از آیات و روایات، استخراج شدند و در بخش کمی، روایی صوری و روایی محتوایی پروتکلِ ساخته شده، مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله ی طراحی و تدوین پروتکل، با تحلیل آیات قرآن و روایات مربوطه حول محور ریشه "حسد"، مولفه‌های مفهومی حسادت شامل مقدمات، لوازم و نتایج و آثار حسد به دست آمد و با توجه به بروز حسادت در روابط زوجی، پروتکل زوج درمانی بر اساس آن و با طراحی تکنیک‌های رفع کننده آن، توسط گروهی 5 نفره طراحی شد. در مرحله‌ی دوم نیز برای بررسی محتوای پروتکل، از نظرات پنل تخصصی 10 نفره به روش دلفی استفاده شد و ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) محاسبه گردید.
تعریف فرایندی حسادت و تعریف حسادت زوجی در این پژوهش به دست آمد. هم‌چنین پروتکل مبتنی بر آیات قرآن و با بهره گیری از روایات، تدوین گردید. نتایـج بررسـى روایى محتوایـى پروتکل توسـط پنـل متخصصـان نشـان داد CVRکل پروتکل به ترتیب 8/0 و 1 و CVI جلسات 1 می باشد کـه نشـاندهنده دارا بـودن حداقـل مقـدار مـورد قبـول اسـت.
از آنجا که حسادت، ویژگی است که در بسیاری از زوجین دیده می‌شود، شناسایی و رفع آن می‌تواند زمینه اختلافات بسیاری را بین زوجین از بین ببرد و سبب بهبود رضایتمندی زوجی و ارتقای صمیمیت بین آن‌ها گردد. مهم‌تر از همه این‌که درمان با این رویکرد، فرد را در راستای اهداف الهی و جهت‌مندی اخروی در زندگی و تجربه رضایت حقیقی قرار می‌دهد.

کد مقاله 46833
تعداد بازدید 49

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397