• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان امکان‌سنجی شناسایی جنسیت سوم برای اشخاص تراجنسیتی
تعداد صفحات 12
نویسنده سجاد باقرزاده - محمود  عباسی - حسین شریفی طرازکوهی
مشخصات نشریه  حقوق پزشکی - محمود عباسی - علمی پژوهشی پیاپی 57
تاریخ انتشار 1401
کلید واژه حقوق بشر  فقه شیعه  حقوق بين‌الملل  اختلالات روانی  فقه پویا  هویت جنسیتی  ایران  خنثی  سلامت جنسی  سازمان بهداشت جهانی  نظام حقوقی ایران  دیدگاه فقها  ترانس سکسوال  دیدگاه فقهی  شناسایی  تراجنسیتی  امکان‌سنجی  نظام بین‌المللی حقوق بشر  حقوق بین‌الملل بشر  آیت الله علی مشکینی  جنسیت سوم  هویت جنسیتی مستقل  
چکیده زمینه و هدف: علیرغم اینکه هم‌اکنون در اکثر کشورها، اشخاص تراجنسیتی بلحاظ عدم تطابق میان هویت جنسی و هویت جنسیتی خویش در زمره بیماران دارای اختلال روانی دسته‌بندی ‌می‌گردند و حق تغییر جنسیت برای آنان در بسیاری از کشورها به رسمیت شناخته نشده و یا عملاً با موانع مختلف مواجه است، اما جمهوری اسلامی ایران از دهه‌ها پیش طبق فتاوی فقهی در زمینه عدم حرمت تغییر جنسیت به عنوان یکی از کشورهای پیشگام و سرآمد در این حوزه از حقوق بشر اشخاص تراجنسیتی قلمداد می‌گردد. با این حال، به عقیده سازمان جهانی بهداشت، دیگر تراجنسیتی‌بودن بیماری اختلال روانی تلقی نمی‌گردد. این مقاله به لحاظ ضرورت گفتمان‌سازی مبتنی بر یافته‌های جدید، با ارزیابی دیدگاه‌های علمی، فقهی، حقوق داخلی و نظام بین‌المللی حقوق بشر به دنبال امکان‌سنجی شناسایی جنسیت سوم در حقوق داخلی در راستای تعمیق بخشی به پیشگامی کشور در این حوزه از حقوق بشر برآمده است.
روش: روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و سایر منابع در دسترس صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در انجام تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، صداقت و امانتداری به همراه حفظ اصالت متون رعایت شده است.
یافته‌ها: به موجب تصمیم سازمان جهانی بهداشت، دیگر ترنس‌بودن به عنوان بیماری اختلال روانی تلقی نمی‌شود و به جای قرارگرفتن در دسته «بیماری‌های روانی» در دسته «وضعیت سلامت جنسی» قرار گرفته است. طی سال‌های اخیر نیز چندین کشور جنسیت سوم را برای اشخاص تراجنسیتی به رسمیت شناخته‌اند. علیرغم عدم شناسایی جنسیت سوم در حقوق داخلی، از لحاظ فقهی علمایی همچون آیت‌ا... مشکینی از شناسایی جنسیت سوم برای خنثی‌ها دفاع نموده‌اند.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های علمی سازمان جهانی بهداشت و با لحاظ تأثیر انکارناپذیر حقوق بین‌الملل و نظام بین‌المللی حقوق بشر بر حقوق داخلی و تمایل ولو آهسته، ولیکن رو به تزاید دولت‌ها در شناسایی جنسیت سوم و با آگاهی از ظرفیت‌های موجود در فقه پویای شیعه از جمله فتوای آیت‌ا... مشکینی، به نظر در موقعیت کشوری پیشگام از هم‌اکنون می‌بایست سرفصل‌های جدیدی از مطالعات فقهی حقوقی در رابطه با ابعاد مختلف شناسایی جنسیت سوم برای اشخاص تراجنسیتی را با لحاظ آسیب‌شناسی فرهنگی ـ اجتماعی آن آغاز نمود.

کد مقاله 45073
تعداد بازدید 52

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397