ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر کیفیت دلبستگی و ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده
تعداد صفحات 16
نویسنده سحر بیاتی اشکفتکی - رضا احمدی - مریم چرامی - احمد غضنفری
مشخصات نشریه  روش‌ها و مدل‌های روان‌شناختی (مصوب دانشگاه آزاد) پیاپی 47
تاریخ انتشار بهار - 1401
محدوده صفحات 66-51
زبان فارسی
کلید واژه شهرکرد  کیفیت دلبستگی  اختلالات برونی‌ سازی‌ شده  اختلالات رفتاری  دانش‌آموزان طلاق  اختلالات رفتاری نوجوانان  ناگویی هیجانی  رفتار نوجوان  طلاق  آموزش خودمتمایزسازی  دانش‌آموزان دوم دبیرستان  نوجوانان دبیرستانی  خودمتمایزسازی  دانش‌آموزان نوجوان  دانش‌آموزان متوسطه اول  نوجوانان طلاق  مشکل‌های رفتاری بیرونی  رفتارهای برونی سازی شده  
چکیده هدف: طلاق افزون بر ازهم‌پاشیدگی بنیان خانواده، فرزندان را نیز با مشکلات روانی، هیجانی و رفتاری فراوانی مواجه می‌سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر کیفیت دلبستگی و ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده انجام گرفت.
روش: این پژوهش نیمه­ آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‌آموزان طلاق دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده بود که در دوره اول و دوم متوسطه در سال تحصیلی 99-1398 در شهر شهرکرد مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 40 نوجوان با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نوجوان در گروه آزمایش و 20 نوجوان در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله آموزش خودمتمایزسازی (کاظمیان و اسمعیلی، 1391) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 4 نوجوان در گروه آزمایش و 3 نوجوان در گروه گواه، از ادامه دریافت مداخله انصراف دادند. پرسش‎‎‎نامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودکان و نوجوانان (آخنباخ و رسکورلا، 2001)، پرسش‎‎‎نامه کیفیت دلبستگی (آرمسدن و گرینبرگ، 1987) و پرسش‎‎‎نامه ناگویی هیجانی (بگبی، پارکر و تیلور، 1994) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر کیفیت دلبستگی و ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده تأثیر معنادار دارد (p < 0/001).
بحث و نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش بیانگر آن بودند که آموزش خودمتمایزسازی با بهره‌گیری از فنونی همانند متمایز ساختن باورهای منطقی و غیرمنطقی، مجهز ساختن اعضا به مهارت‌های خاص ارتباطی و پذیرفتن مسئولیت می‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود کیفیت دلبستگی و کاهش ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده مورد استفاده قرار گیرد.

کد مقاله 44488
تعداد بازدید 118

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397