ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان واکاوی تصویرسازی زنان حاضر در کربلا با تأکید بر جایگاه حضرت زینب (س) در نسخ چاپ سنگی کلیات جودی
تعداد صفحات 32
نویسنده فاطمه عسگری - مهناز شایسته‌فر - سید ابوتراب احمدپناه
مشخصات نشریه  تاریخ اسلام و ایران (مصوب وزارت علوم) سال 31 شماره 52 پیاپی 142
تاریخ انتشار زمستان - 1400
محدوده صفحات 172-141
زبان فارسی
کلید واژه حضرت زینب(س)  زنان در کربلا  عاشورا  قاجار  تصویر زن  تصاوير کتاب‌ها  احادیث اسلامی  کربلا  تصویرسازی  چاپ سنگی مصور قاجار  کلیات جودی  
چکیده یکی از کتاب‌های ارزشمند چاپ سنگی دورۀ قاجار کلیات جودی است. حضور زنان کربلا در تصویرسازی‌های این کتاب بسیار بارز است. مسئلۀ پژوهش حاضر ارزیابی تصاویر کلیات جودی و نگاره­ های مرتبط با زنان حاضر در کربلا با تأکید بر حضرت زینب (س) است. همچنین به مضامین مرتبط با وقایع اشاره دارد و با هدف واکاوی ویژگی‌های مضمونی و تجسمی نگاره­ های مذکور شکل گرفته است. نگاره­ ها چگونه مضامین و روایات وقایع را به تصویر کشیده ­اند؟ جایگاه بصری حضرت زینب (س)، سایر زنان کربلا و پوشش آنان در کتاب حاضر چگونه مطرح شده است؟
با توجه به نتایج این پژوهش که با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با شیوۀ کتابخانه­ ای- اسنادی شکل گرفته است، نسخ و تصویرگران برخی کتب کلیات جودی که بدون تصویرگر ثبت شده بود، شناسایی و مطرح شده است. تصاویر بسیاری از روایت‌های معتبر اسلامی تبعیت نکرده، یا حتی فراتر از متن کتاب، با توجه به ذهن هنرمند نمود پیدا کرده است.
برای نشان دادن منزلت حضرت زینب (س) و شاخص‌سازی، از تمرکزگرایی و سایر ویژگی‌های تصویری قداست استفاده شده است. پوشش وی نیز در سه گونۀ مختلف نشان داده شده است که درخور توجه است. مفاهیمی همچون صلابت، حمایت، صبر و حزن به وسیله مؤلفه ­های طراحی در صحنه ­­ها بارز شده است.

کد مقاله 43226
تعداد بازدید 148

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397