• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تحولات حقوق زن در پرتو نسل‌های حقوق بشر در جهان و جهان اسلام
تعداد صفحات 22
نویسنده محمدسلمان طاهری - ارکان شریفی - هانه فرکیش
مشخصات نشریه  مطالعات سیاسی جهان اسلام - دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) - علمی پژوهشی شماره 2 پیاپی 38
تاریخ انتشار تابستان - 1400
محدوده صفحات 188-167
زبان فارسی
کلید واژه حقوق بشر  توسعه جنسیتی  حقوق زنان  حقوق بشر زنان  جهان اسلام  نابرابری‌های جنسیتی  شاخص‌های توسعه جنسیتی  تحولات حقوقی  نسل‌های حقوق بشر  توسعه نابرابری جنسیتی  
چکیده هدف: در ادبیات معاصر در باب حقوق بشر که نگاه لیبرالیستی در آن وجه غالب دارد، رهیافت عام پذیرفته شده‌ای وجود دارد که آن­ها را به چهار نسل طبقه‌بندی می‌کند. در این مجموعه، نسل چهارم به محور حقوق توسعه پایدار و مؤلفه ­های آن توجه ویژه دارد و موضوع حقوق زنان نیز در این فضا مطرح می­شود. بررسی این تحولات در جهان و به موازات آن در جهان اسلام، محور اصلی این پژوهش است. این تحولات در جهان اسلام نیز انعکاس داشته و همسویی ارزشمندی را میان کشورهای جهان اسلام با روند تحولات جامعه جهانی البته در چهارچوب و حفظ ارزش­های اسلامی شاهد هستیم. سازمان همکاری اسلامی همانند سازمان ملل متحد، توجه خاصی را به موضوع حقوق زنان معطوف داشته است. هدف اصلی این پژوهش، کمک به مطالعات حقوق بشری و ایجاد فضا برای نزدیکی مؤلفه­ های حقوق بشری و توسعه در دو سطح جهانی و جهان اسلام است.
روش: روش تحقیق در این مطالعه، تکیه بر رویکرد توصیفی تحلیلی دارد و در قالب مطالعه کتابخانه ­ای صورت گرفته است. تحقیق مبتنی بر داده­ های آماری مستند است. ابتدا روند تحولات حقوق زنان در پرتو حقوق بشر و حق توسعه در سطح جهانی ارائه می شود و سپس ضمن تأکید بر محوریت ارزش­های اسلامی در جهان اسلام، میزان انطباق این تحولات بر پایه ادبیات و اسناد سازمان همکاری اسلامی به­ ویژه در مؤلفه­ های توسعه ارزیابی می گردد؛ به عبارت دیگر جهان اسلام ضمن تلاش برای حفظ مؤلفه ­های ارزشی خود، به موازات تحولات حقوق بشری در جهان، مسیر پیشرفت و توسعه خود را ادامه داده است.
یافته ­ها: فرضیه تحقیق بر این نکته اشاره دارد که جهان اسلام ضمن حفظ ارزش­های دینی و هویتی خود، همانند تحولات حقوق بشری در جهان به­ ویژه در بحث توسعه، پیشرفت­های قابل توجهی داشته است. شایان ذکر است که در ارتباط با شاخص توسعه جنسیتی، تفاوت معناداری میان تحولات جهان و جهان اسلام وجود ندارد، ولی در شاخص توسعه نابرابری جنسیتی، تفاوت محسوس است که تفاوت مزبور نه از باب بی­ توجهی جهان اسلام، بلکه ناشی از تفاوت ریشه­ ای در جهان­ بینی مکتب اسلام از انگاره­ های لیبرالیستی است.
نتیجه­ گیری: روند تحولات مباحث حقوق بشر و حقوق زنان در جهان و جهان اسلام، در شاخص­ های توسعه سیر صعودی داشته است.

کد مقاله 42963
تعداد بازدید 128

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397