• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان امکان‌سنجی فقهی رفع محدودیت زمانی سقط جنین آنانسفال
تعداد صفحات 16
نویسنده عاطفه آجری آیسک - فاطمه رضایی
مشخصات نشریه  حقوق پزشکی - محمود عباسی پیاپی 56
تاریخ انتشار 1400
کلید واژه سقط جنین  ناهنجاریهای جنینی  لاضرر  آنانسفالی  لاحرج  سقط جنین در فقه  قیاس اولویت  مرگ مغزی  چهار ماهگی جنین  
چکیده زمینه و هدف: آنانسفالی یکی از ناهنجاری‌های جنینی است که بر اثر نقص بسته شدن لوله‌ی عصبی در ناحیه‌ی سر جنین ایجاد می‌شود. این بیماری اغلب در دوره بارداری و گاها پس از تولد، منجر به مرگ جنین یا نوزاد می‌شود و لذا به عنوان ناهنجاری مغایر با حیات، از موارد جواز سقط جنین قبل از 4 ماهگی است. مع‌الوصف با عنایت به محدودیت جواز مذکور تا قبل از ولوج روح و سن چهار ماهگی جنین، در صورت تشخیص دیرهنگام این بیماری با ممنوعیت شرعی و قانونی سقط مواجه می‌شویم. نگارش حاضر با عنایت به علم و قطع به نابودی این جنین‌ها، به دنبال امکان‌سنجی فقهی و حقوقی جواز سقط چنین جنین‌هایی پس از چهار ماهگی است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده و جمع ­آوری داده ­ها نیز بر با استفاده از روش کتابخانه ­ای و با مراجعه به کتب و منابع فقی، حقوقی و پزشکی صورت گرفته است.
یافته‌ها: از میان بیماری‌های جنینی غیرقابل درمان، ابتلا به بیماری آنانسفالی که عبارت از معلولیت در ساختار فیزیولوژیک مغز است، بـه عنوان یـکی از مـوارد ناهـنجاری­های جنینی کـه بـه علت عقب­ افتادگی یا ناقص­ الخلقه بودن موجب حرج مادر می­ شود، مشمول قانون سقط درمانی می‌شود. در این میان، یکی از مسائلی که زنان باردار دارای جنین‌های ناهنجار با آن رو به رو هستند، اخذ مجوز سقط جنین فقط تا موعد 4 ماه است. مشکلات ناشی از این امر، در مادران دارای جنین آنانسفال قابل توجه است. با عنایت به قطعیت علم پزشکی در عدم قابلیت حیات این جنین‌ها حتی پس از تولد، مسئله گذر از این محدودیت زمانی برای اخذ مجوز سقط پس از 4 ماهگی از مسائل قابل توجه است. پشتوانه‌های فقهی قوانین در نظام حقوقی ایران، محقق را ناگزیر از فحص ادله قابل استفاده در فقه اسلامی به منظور دست‌یابی به راهکارایی مبتنی بر ادله عقلی و نقلی در این زمینه می‌نماید.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است.
نتیجه‌گیری: یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد که با استناد به ادله‌­ای چون قیاس اولویت (قیاس با مرگ مغزی) و بهره‌گیری از مفاد قاعده لاضرر و لاحرج تمسک می­توان حکم به جواز سقط جنینِ آنانسفال حتی بعد از موعد 4 ماه را اثبات کرد.

کد مقاله 42845
تعداد بازدید 63

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397