• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان حقوق خانواده در آیینه مدرنیته و سبک زندگی اسلامی
تعداد صفحات 10
نویسنده روح الله محمدعلی نژاد عمران - فرزاد دهقانی - عبدالعظیم خروشی
مشخصات نشریه  سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت شماره 2
تاریخ انتشار تابستان - 1400
محدوده صفحات 117-108
زبان فارسی
کلید واژه مدرنیته  قرآن  حقوق خانواده  سبک زندگی  آموزه‌های اسلامی  سبک زندگی اسلامی  سبک زندگی خانوادگی  تأثیر مدرنیته  
چکیده هدف: سبک زندگی خانواده ایرانی بر مبنای هویت دینی و ملی بوده است ولی مدرنیته تأثیر خود را در اغلب جوامع از جمله ایرانِ اسلامی گذاشته است که نتیجه آن ظهور تعارض بین هویتِ سه گانهِ دینی، ملی و مدرنیته شده است و باعث به وجود آمدنِ چالش های در سبک زندگی در حوزه خانواده و بروز آسیب هایی به سببِ عدمِ کاربست سبک زندگی اسلامی گردیده است. این نوشتار به دنبال بررسی این موضوع است که مدرنیته چه اثراتی بر سبک زندگی اسلامی در حیطه حقوق خانواده داشته است؟ آیا امکانِ تعامل بین سبک زندگی اسلامی و مدرنیته وجود دارد؟
مواد و روش ها: پژوهش حاضر به روش کتابخانه ای- استنادی و تجزیه و تحلیل به صورت تحلیل محتوایی کیفی (توصیفی- تحلیلی) صورت پذیرفته است.
یافته‏ ها: یافته های پژوهش حاکی از آن است که تأثیرات مدرنیته بر سبک زندگی در چالش فردیّت، تجرد قطعی، طلاق توافقی، ردِ داوری در طلاق، مهریه سنگین و وکالت در طلاق به جای آن، عدمِ رغبت به فرزندآوری، چالش در ولایت فرزندان، ظهور دارد. آموزه های اسلام روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیّت مدرنیته نیست و در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مؤلفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد.
نتیجه‏ گیری: آموزه های اسلام، روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیّت مدرنیته نیست. بدین تعبیر که هر هویت جدیدی که در حوزه خانواده پیدا میشود اگر با هویت اسلامیِ متناسب و با روح قرآنی موافق باشد، باعث بروز تعارض و چالش در سبک زندگی اسلامی نمی شود، چون تمام احکام اسلامی در حوزه خانواده بر اساس مبنای الهی، فطری، عقلایی و قابل فهم است. در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مؤلفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد. به جای تطبیق کلیت مدرنیته با کلیت سبک زندگی اسلامی، مؤلفه های سبک زندگی اسلامی ملاک ارزیابی هویتِ مدرنیته باشد تا هویت دینی حاکم بر هویت ملی و مدرنیته شده و خانواده بر مدار سبک زندگی اسلامی باشد.

کد مقاله 41952
تعداد بازدید 147

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397