• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تأملی حقوقی بر آراء صادره دیوان اروپایی حقوق بشر در زمینه رحم‌ جایگزین
تعداد صفحات 17
نویسنده مریم احمدی نژاد
مشخصات نشریه  حقوق پزشکی - محمود عباسی - علمی پژوهشی پیاپی 56
تاریخ انتشار بهار - 1400
کلید واژه حقوق بشر  زوجین نابارور  رحم جایگزین  ناباروری  قوانین داخلی  آرای دیوان اروپایی حقوق بشر  کودک متولد از رحم جایگزین  دیوان اروپایی حقوق بشر  حاشیه مجاز تفسیر موسع  
چکیده زمینه و هدف: موضوع رحم‏ جایگزین از موضوعات حقوق بشری است که به جهت چندوجهی بودن آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. این موضوع از یک‌سو ارتباط مستقیم با قواعد حقوق بشری مانند حق بر زندگی خانوادگی، حق بر زندگی خصوصی، حق بر هویت و دیگر قواعد حقوق بشری دارد و از سوی دیگر ملاحظات سیاسی آن برای دولت‌ها بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه غفلت دولت‌ها در این حوزه‌ها می‌تواند اخلاق عمومی، نظم عمومی و به‌ طور کلی منافع ملی ایشان را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین با دقت در ابعاد مختلف موضوع رحم‏ جایگزین محرز می‌گردد که در بررسی این موضوع همواره لازم است، ملاحظات اخلاقی، حقوقی، روان‌شناختی و پزشکی موردنظر قرار گیرد. در ضمن هدف نوشتار حاضر بیان استدلالات و مواضع حقوقی دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص رحم جایگزین می­ باشد، که به نوبه خود در پژوهش­ های بعدی می­ تواند مورد استفاده و استناد قرار گیرد.
مواد و روش‌ها: منبع اصلی مقاله پرونده ­های مطروحه در دیوان اروپایی حقوق بشر می­ باشد و مقاله پیش­رو با رویکردی توصیفی و با مطالعه منابع کتابخانه‌ای و اسناد معتبر بین‌المللی، پرونده­ های مطروحه در دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص رحم جایگزین را تشریح نمود.
یافته‌ها: در مقاله حاضر شش پرونده از پرونده­ های دیوان اروپایی حقوق بشر در خصوص کودک متولدشده از رحم‏ جایگزین بررسی شد. در این خصوص، دیوان در آراء خود سعی نمود به کمک دکترین «حاشیه مجاز تفسیر» ضمن نظارت بر اعمال قواعد حقوق بشری از سوی دولت‌های عضو کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، ملاحظات سیاسی آن‌ها را نیز در نظر بگیرد و تعادلی میان منافع عمومی دولت­ ها و قواعد حقوق بشری ایجاد نماید.
ملاحظات اخلاقی: این نوشتار با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی همچون صداقت، امانت­داری در تحلیل متون و استناددهی نگارش شده است.
نتیجه‌گیری: استفاده غیرضروری از روش رحم‏ جایگزین و تجاری‌سازی آن بدون در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی می­ تواند پیامدهای گسترده‌ای را همچون قاچاق انسان، به همراه داشته باشد، لکن در مواقع ضرورت که چاره دیگری برای حل مشکل ناباروری زوجین وجود ندارد، استفاده از روش کمک باروریِ رحم‏ جایگزین می‌تواند مشکلات متعدد خانواده‌های نابارور را حل نماید. آنچه در طی این مقاله ارائه شده است گویای این واقعیت است که دیوان اروپایی حقوق بشر با اعطای حاشیه مجاز تفسیر گسترده به دولت­ ها تصمیم­ گیری درخصوص این مهم را به قوانین داخلی واگذار کرده و با بی­ اعتنایی نسبت به آثار مثبتی که استفاده از رحم‏ جایگزین می‌تواند برای ثبات و سلامت روحی خانواده‌ها به همراه داشته باشد، در پرونده‌های مطروحه به این مؤلفه که زوجین نابارور بوده‌اند و تنها راه و آخرین چاره پزشکی باقی­مانده برای فرزندآوری ایشان توسل به روش کمک باروری رحم‏ جایگزین بوده است، توجه ننموده است. همچنین این نکته که والدین موردنظر که در گواهی تولد صادره در کشور خارجی به‌عنوان پدر و مادر کودک ذکر شده‌اند، در علقۀ زوجیت بودند، اماره‌ای از حسن نیت ایشان و از جمله مؤلفه‌های مثبت در نظر گرفته نشده است. از این گذشته، آراء مطروحه به حق احترام به تصمیم‌گیری برای تبدیل‌شدن به پدر و مادر ژنتیکی نپرداخته و با حاشیه مجاز تفسیر موسعی که به دولت­ ها اختصاص داده، حق احترام به زندگی خانوادگی را به رابطه مابین کودکان متولد شده از طریق رحم جایگزین و خواهان‌هایی که از نظر بیولوژیکی پدر این کودکان بودند، تسری نداده است.

کد مقاله 41535
تعداد بازدید 32

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397