• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان هرزه نگاری رایانه‌ای در مفهوم بیماری (انحراف): معیارها و دلایل
تعداد صفحات 18
نویسنده صالح غفاری چراتی - اسماعیل هادی تبار - ابراهیم قدسی
مشخصات نشریه  حقوق پزشکی - محمود عباسی پیاپی 56
تاریخ انتشار 1400
محدوده صفحات 122-105
زبان فارسی
کلید واژه هرزه‌ نگاری کودکان  بیماری  جرم‌ انگاری  اصلاح  درمان  پورنوگرافی  حقوق پزشکی  انحراف  پورنوگرافی اینترنتی  کیفرگذاری  رفتار غیر اجتماعی  
چکیده زمینه و هدف: هرزه نگاری رایانه­ ای به معنای؛ ارتکاب رفتارهای سرزنش­ پذیر قطعی و سرزنش­ پذیر مشروط که از طریق سامانه­ های رایانه­ ای یا مخابراتی باشد، تعریف می­ گردد. تعریفی که حقوق­دانان ارایه می­ دهند مبتنی بر قانون و متفاوت از تعریف جرم­ شناسان، روان­شناسان و روان­ پزشکان است. از نگاه حقوقی، هرزه نگاری رایانه­ ای جرم و مجازات کیفری نیز دارد؛ اما از دیدگاه­ های پیراحقوقی هرزه نگاری رایانه­ ای در مفهوم بیماری و انحراف نیز قرار می­ گیرد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش، یک تحقیق کیفی است و با روش تحلیلی-توصیفی به بررسی معیارها و دلایل مبنایی هرزه نگاری رایانه­ ای می­ پردازد. توصیف مطالب از طریق تبادل نظرات و مداقه در نظریه­ های موجود، بستر مباحث را تشکیل خواهد داد. نگارش این نوشتار بدین صورت است که یک درک مشخص از «هرزه نگاری رایانه­ ای» به عنوان چارچوب اصلی در نظر گرفته خواهد شد و بر این اساس معیارهای اثباتی و نفیی و دلایل بیماری و انحراف محسوب شدن در بوته سنجش قرار می­ گیرد.
یافته‌ها: یافته­ های نوشتار حاضر حاکی از این است که؛ هرزه نگاری رایانه­ ای، به نظر در زمره رفتارهای غیراجتماعی (انحراف) و بیماری می­ باشد. فلذا با تبیین معیارها و دلایل آن و با بیماری محسوب شدن هرزه نگاری رایانه­ ای، جرم انگاری و کیفرگذاری آن نیز بایستی متفاوت با رویکرد قانونی حاضر باشد. در نهایت، به متولیان سیاست­گذاری پیشنهاد می­ گردد جزء هرزه نگاری کودکان، دیگر گونه­ های هرزه نگاری از زرادخانه حقوق کیفری حذف و تحت عنوان انحراف و بیماری، با پاسخ­ های جامعوی با رویکرد پیشگیرانه، درمانی و اصلاحی مواجهه شوند.
ملاحظات اخلاقی: مقاله حاضر از ابتدا تا انتها به اصول اخلاقی؛ صداقت، رازداری و اصل مالکیت مادی و معنوی پایبند است.
نتیجه­ گیری: با از بین رفتن معیارها و دلایل جرم انگاری این پدیده، به نظر می­ رسد هرزه نگاری رایانه­ ای (جز هرزه نگاری کودکان) بایستی وصف مجرمانه­ اش زدوده شود. با خروج هرزه نگاری از نظام کیفری سخت­گیرانه، نهادهای جامعوی و هیات­ های اجتماع با پاسخ­ های جامعوی نظیر؛ تقبیح عمومی، فشار نهادهای مردمی، پاسخ­ دهی پزشکان و روانشناسان، سرزنش خانواده و نهادهای غیررسمی نتیجه­ ای مثبت و مطلوبی را می­ توان انتظار داشت. با ورود پاسخ­ های جامعوی، درمانی، تربیتی، پیشگیرانه و اصلاحی متعاقب انحراف و بیماری محسوب شدن هرزه نگاری رایانه­ ای، تبعات و آثار مخرب پاسخ­ های دولتی نظیر؛ اقتدارگرایی، امنیت­ گرایی و بی­ارزش شدن کیفرها نیز از بین می­ رود. فلذا پیشنهاد می­ شود با نگاه چند بعدی به پدیده هرزه نگاری رایانه­ ای، از نگاه تک بعدی حقوقی محض خارج شوند و مبارزه و پیشگیری با این پدیده را به نهادهای جامعوی با رویکرد پیشگیرانه، درمانی و اصلاحی بسپارند. در نهایت به عنوان پیشنهاد حقوقی-جرم شناختی به نظر می­ رسد مبارزه با این پدیده را بایستی به نهادهای اصلاحی و درمانی با رویکرد تربیتی واگذار کرد؛ البته در مبارزه با هرزه نگاری کودکان اقدامات کیفری و استفاده از سازوکارهای جرم انگاری، کیفرگذاری و کیفردهی ضروری است.

کد مقاله 41425
تعداد بازدید 144

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397