• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان مرزنشینی، اقتصاد مرزی و آسیب‌های خانواده (مورد مطالعه؛ شهرهای مرزی بانه و مریوان)
تعداد صفحات 40
نویسنده عثمان هدایت - شهرام باسیتی
مشخصات نشریه  رفاه اجتماعی - دانشگاه علوم بهزيستی و توانبخشی، گروه پژوهشی رفاه اجتماعی - علمی پژوهشی سال 20 پیاپی 77
تاریخ انتشار تابستان - 1399
محدوده صفحات 180-141
زبان فارسی
کلید واژه آسیب‌شناسی خانواده  مشکلات خانواده  مرزها  کردستان (استان)  آسیب‌های خانوادگی  بانه (شهرستان)  مناطق مرزی  مریوان (شهرستان)  مرزنشینی  اقتصاد مرزی  کولبری  
چکیده مقدمه: فرض بنیادین پژوهش حاضر، بر این امر استوار است که مرز و مرزنشینی تجربیات متمایزی را خلق می‌کند. این تجربیات به نسبت در مورد آسیب ها و مشکلات خانواده‌ها با توجه به مقتضیات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی شکل گرفته‌اند. به‌تبع؛ آسیب‌شناسی خانواده در مورد مناطق مرزی متفاوت از مناطق دیگر است. بااین‌وجود، می‌توان بر مسائل و آسیبهای خانواده در استان کردستان و به ویژه شهرهای بانه و مریوان به عنوان شهرهای مرزی تأکید کرد که پژوهشهای پیشین این امر را از نظر دور نگه‌داشته‌اند. بنابراین هدف پژوهش حاضر، آسیب‌شناسی خانواده در این مناطق است که مرز و اقتصاد مرزی دستمایه شکل‌دهی به آسیبها است.
روش: با استفاده از روش نظریه زمینه‌ای که در آن در پی شرایط زمینه‌ای شکل‌گیری آسیبها، شرایط علی و مداخله‌ای، پیامدها و راهبردها است به تحلیل مصاحبه‌های صورت گرفته از کارشناسان نهادهای ذی‌ربط با خانواده و مشاوران و فعالان انجمنهای مردم‌نهاد پرداخته شد.
یافته‌ها: مصاحبه‌ها با ۳۰ نفر به اشباع نظری رسید و در قالب ۱۹ مقوله فرعی و ۵ مقوله اصلی شامل استحاله ارزشهای فرهنگی اجتماعی، سیطره اقتصاد مرزی، کولبری و آسیبهای خانواده، بی‌اعتنایی به مسائل آموزشی و مشاوره‌ای و نادیده انگاشتن مسائل جدید و آسیبهای خانواده دسته‌بندی شدند. نتایج حاکی از تغییرات در نظام فرهنگی اجتماعی خانواده‌ها با ورود ارزشهای متضاد، دوقطبی شدن سن ازدواج، ضعف پیوند بین نسلی و حاکم بودن فضای فرهنگی کردستان عراق و گردشگران دارد.
بحث: شکاف و نابرابری اقتصادی، عدم سرمایه‌گذاری و بیکاری جوانان و وابسته بودن مردم به معیشت مرزی ناپایدار و افزایش هزینه زندگی و شیوع فساد در مرز از مهم‌ترین پیامدهایی است که اقتصاد مرزی در این مناطق ایجاد کرده است. این وضعیت با کولبری به‌عنوان آسیب این اقتصاد و درعین‌حال به وجود آوردن آسیبهایی دیگر از جمله افزایش آسیبهای جنسی و جسمی، افزایش خشونت خانگی، مصرف مواد انرژی‌زا برای کولبری و پایین آمدن سن کولبری اشاره کرد. این وضعیت همچنین آسیبهای پایین آمدن سن آسیب‌دیدگان، طلاقهای زودهنگام و شیوع مسائل جنسی خانواده‌ها، آسیب های فضای مجازی و طلاق عاطفی زوجین را تشدید کرده است که با کمبود آموزش ها، این آسیب ها نادیده گرفته شده‌اند.

کد مقاله 41088
تعداد بازدید 106

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397