• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان پیامدهای اهمال کاری در تعارضات زناشویی: یک مطالعه کیفی
تعداد صفحات 12
نویسنده حامد موسی پور - محمد مهرآور - علی بتویی - حامد حسینی - جواد چنگی آشتیانی
مشخصات نشریه  علوم پزشکی رازی - دانشگاه علوم پزشکی ایران شماره 9
تاریخ انتشار 1399
محدوده صفحات 185-174
زبان فارسی
کلید واژه تهران  مطالعه کیفی  زوجین دارای تعارض زناشویی  تعارض زناشویی  اهمال‌ کاری  زوج‌های تهرانی  
چکیده زمینه و هدف: در واقع در فرایند چرخه زندگی خانواده، مسائل و مشکلاتی پیش می آید که آرامش آن هر چند برای مدت کوتاهی سلب می شود. هر جا عدم توافق، تفاوت یا ناسازگاری بین همسران وجود داشته بـاشد، تـعارض پدید خواهد آمد. تعارضات زناشویی یکی از مشکلات شایع زوج ها در دنیای امروز است. با اینکه وجود تعارض در رابطه انسان ها به ویژه زوج ها امری شایع است، اما تـعارضات زناشویی پیش درآمد‌ جدایی زوج‌ هاست و از بگو مگوهای ساده شروع شده و تا درگیری‌های شدید لفـظی، نـزاع و کتک‌ کاری‌ و جدایی گسترش می‌یابد. تعارض زناشویی زمانی شکل می­گیرد که یکی از طرفین یا هـر دو خـودخواه باشند، یکی از زوج‌ها خودخواهانه و بدون ملاحظه ظرفیت‌‌ها، قابلیت‌ها، طرح‌ها و اهداف دیگری خواسته‌ای را مـطرح مـی‌کند و وقتی‌ آن خواسته محقق نشود، شـروع بـه قـضاوت کردن می‌کند. در ایـن قـضاوت طرف مقابل بد جـلوه داده مـی‌شود و با اهرم‌های سکوت، طرد کردن یا بیان رک و مستقیم خشم و نفرت مجازات‌ می‌شود‌. از طرفی اهمال‌کاری تمایل‌ بـه‌ اجتناب از فعالیت، محول نمودن انجام کار به آینده و عذرخواهی برای توجیه تأخیر در‌ انجام‌ فعالیت‌ است. اهمـال‌ کـاری‌ شـکلی شـایع و مضـر از شکسـت خودتنظیمی است که می تواند نشـانه ای از تحمـل‌ پـایین‌ نسـبت‌ بـه ناکـامی، کمـال گرایـی، اضطراب، افسردگی، تفکّر درماندگی، خودتردیدی، مهـارت هــای ســازمان‌ دهــی‌ پـایین‌، دفـاع، مقاومت به تغییر، عادت یا ترکیبی از این ها باشد. تعلل‌ورزیدن می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد بـرای‌ تـنظیم شـناخت‌ها و عـواطف مـنفی‌ در‌ نـظر گرفته شود. تا کنون سیر پژوهشی که تاثیر اهمال کاری را درحوزه‌ی خانواده به خصوص تعارضات زناشویی مورد ارزیابی قرار دهد، بسیار کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر بـرآن شده تـا‌ تاثیر اهمال کاری بر شکل گیری تعارضات زناشویی را مورد ملاحظه قرار دهد. به همین منظور، پژوهشگر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که اهمال کاری چه تاثیری در تعارضات زناشویی دارد؟
روش کار:این مطالعه یک تحقیق کیفی بود که با روش تحلیل مضمون در سال 1397 در شهر تهران انجام شد. پژوهش کیفی معمولا برای دستیابی به یک درک و فهم عمیق از موضوعات پژوهش به کار می رود. معیار ورود به پژوهش، زوجین متعارض طبق تشخیص مشاور مرکز مشاوره و مایل به مشارکت در تحقیق که از طریق مراجعه به مرکز مشاوره شناسایی شدند. نمونه گیری به روش در دسترس صورت گرفت و داده ها از طریق مصاحبه نیم ساختار یافته، تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی جمع آوری شد. مصاحبه با 10 فرد که 6 نفر مرد بین 25 تا 40 سال و 4 نفر زن بین 25 تا 40 سال که به مرکز مشاوره رجوع کرده بودند، انجام شد.
یافته ها: 612 کد اولیه از تجزیه و تحلیل داده ها حاصل شد که پس از بازبینی مجدد، به 515 کد اولیه تقلیل یافت. پس از بررسی و تحلیل داده ها، 32 طبقه استخراج شد. در پژوهش حاضر به درون مایه اصلی پرداخته شد. این درون مایه شامل پیامدهای اهمال کاری در تعارض زناشویی با طبقات اصلی تعلل ورزی امور شخصی، منظومه مختل زناشویی و وقت نشناسی بود. طبقات فرعی عبارت است از تعلل نهان و تعلل آشکار، بی اعتمادی در روابط، عدم درک متقابل، نقش های نیمه تمام و بی تعهدی در روابط و بی توجهی به زمان و هدر دادن زمان بود. بر اساس گفته های شرکت کنندگان، مهم ترین مصادیق اهمال کاری در شکل گیری تعارضات زناشویی، تعویق در انجام امور فردی، تعویق در انجام امور خانوادگی و ضعف در وقت شناسی بود.
نتیجه گیری: به نظر می رسد اهمال کاری در سطح فردی علاوه بر اینکه موجب بهم ریختگی روانشناختی برای فرد می شود زمینه بروز پیامدهای آن را در روابط بین فردی علی الخصوص در روابط زناشویی مهیا می کند. همچنین شواهد نشان داده است که بی اعتمادی در روابط، عدم درک متقابل، نقش های نیمه تمام و بی تعهدی در روابط زوجین پیش زمینه ای برای وجود منظومه مختل زناشویی می تواند باشد که اهمال کاری و پیامدهای همراه با آن بر ایجاد و ادامه تعارضات زناشویی نقش بسزایی دارد. به همین منظور می توان گفت همواره در بررسی اهمال کاری مساله زمان و پیامدهایش به عنوان یکی از مهم ترین چاشنی های بروز و ادامه اهمال کاری مطرح است و افراد با وقت نشناسی در سطح فردی و اجتماعی علی الخصوص در روابط زناشویی دچار مشکل می شوند. بنابراین، اهمال کاری می­تواند در ابعاد گوناگون باعث تعارضات زناشویی و آشفتگی در زندگی مشترک شود. با فهم از این مسئله، لزوم رسیدگی به مشکلات ناشی از اهمال کاری در زندگی زوجین علی الخصوص زوجینی تازه ازدواج کرده‌اند، بیش از پیش می­شود؛ زیرا شواهد پژوهش هم نشان می دهد، اهمال کاری و به تعویق انداختن انجام امور در زندگی مشترک، باعث افزایش تعارض در ارتباط های زوجین شده، ناسازگاری را افزایش می­دهد و در نتیجه نارضایتی بیشتری حاصل می­شود. به علاوه، این مشکلات، از مقدمات طلاق محسوب می­ شوند.

کد مقاله 40142
تعداد بازدید 252

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397