• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تدوین و اعتباریابی الگوی تاب‌آوری خانواده مبتنی بر آموزه‌های قرآنی
تعداد صفحات 0
نویسنده محبوبه  چمی - مهدی زارع بهرام آبادی - علی اصغر اصغرنژاد فرید - شهره قربان شیرودی
مشخصات نشریه  قرآن و طب شماره 5 پیاپی 15
تاریخ انتشار زمستان - 1398
کلید واژه الگو  قرآن  صبر  آیات قرآن  امید  خودآگاهی  تقوا  ایمان  اعتباریابی  خانواده  طراحی الگو  آموزه‌های قرآنی  تاب‌‌آوری خانواده  تاب‌آوری  خانواده تاب‌آور  رویکرد قرآنی  تقوای خانواده  
چکیده مقدمه: مفاهیم علوم انسانی از جمله تاب آوری کاملاً وابسته به فرهنگ است و فرهنگ اسلامی به ویژه آموزه های قرآنی و سیره اهل بیت (ع) گنجینه‌ی بی بدیل و گوهرباری از مفاهیم نظری، مهارت ها و دستورالعمل‌های عملی برای ارتقاء تاب آوری فردی، خانوادگی و اجتماعی است. انجام این گونه تحقیقات بین رشته ای از مهمترین وظائف متخصصین علوم انسانی در دانشگاه ها و حوزه های علمیه است.
هدف: هدف این پژوهش تدوین و اعتبارسنجی الگوی تاب‌آوری خانواده مبتنی بر آموزه‌های قرآنی بود.
مواد و روشها: روش پژوهش، روش کیفی است که مطالعه کتابخانه ای، مرور متون، مراجعه به آرای متخصصان و علمای حوزه را در بر می‌گیرد. روش تجزیه تحلیل اطلاعات بر اساس روایی صوری، محتوا (دیدگاه متخصصان مذهبی و روانشناسی) و نظرسنجی صورت گرفت و محتوای الگو از موضوعاتی که بیش از ۸۰ درصد توافق نظر متخصصان علوم دینی و روان شناسی را کسب نموده بودند انتخاب گردید و در الگو مورد استفاده قرار گرفت.
بدین ترتیب که در ابتدا با مراجعه به کتب و مقالات علمی مربوط به تاب آوری چارچوب اساسی این مفهوم استخراج شد و محورهای کلیدی تاب‌آوری در خانواده مشخص شد. در گام دوم ویژگی خانواده تاب آور از قرآن و منابع معتبر اسلام استخراج و محورهای کلیدی تاب‌آوری با این رویکرد، احصاء گردید. سپس با مراجعه به آراء اساتید روانشناسی که با مفاهیم گام اول آشنایی داشتند و همچنین مراجعه به آراء اساتید حوزوی و قرآنی که با محتوای گام دوم آشنائی و تسلط داشتند، اعتبار صوری و محتوایی این الگو مورد ارزیابی قرار گرفت و در گام سوم میزان توافق ارزیابی­ های دو گروه صاحب نظر سنجیده و اشتراک گیری شد.
یافته ها: با در نظر گرفتن پیشینه پژوهش و بررسی بیش از ۵۰ تعریف تاب آوری در ادبیات علمی روانشناسی و استخراج 150 کلید واژه و معادل گزینی قرآنی برای آنها و ارائه آن به متخصصین فوق الذکر، در نهایت پنج مولفه اصلی تاب آوری خانواده با رویکرد قرآنی استخراج گردید این پنج مولفه اساسی عبارتند از (1) خودآگاهی، (2) ایمان، (3) تقوا، (4) صبر و (5) امید.
شایان ذکر است در ادامه یک پروتکل درمانی- آموزشی بر اساس این ۵ مولفه اصلی تدوین گردید که اثر بخشی آن در مقاله دیگری گزارش خواهد شد.
بحث و نتیجه گیری: در نتیجه‌ی این تحقیق و بر اساس پنج مولفه اصلی مبتنی بر آموزه‌های قرآنی شامل خودآگاهی، ایمان، تقوا، صبر و امید، می‌توان الگوی تاب آوری خانواده با رویکرد قرآنی را طراحی و اعتبار سنجی نمود.


* فایل به زودی بارگذاری خواهد شد *

کد مقاله 38377
تعداد بازدید 178

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397