عنوان
|
چرایی و چگونگی تعیین تفاوتهای جنسیتی در رژیمهای غذایی باستانی با استفاده از آنالیزهای ایزوتوپی |
تعداد صفحات
|
13 |
نویسنده
|
فهیمه شیخ شعاعی - کمال الدین نیکنامی |
مشخصات نشریه
|
دوفصلنامه مطالعات باستانشناسی - دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران - علمی پژوهشی شماره 1 |
تاریخ انتشار
|
بهار و تابستان - 1395 |
درجه علمی
|
علمی - پژوهشی |
محدوده صفحات
|
89-77 |
زبان
|
فارسی |
کلید واژه
|
تفاوت جنسیتی رژیم غذایی آنالیزهای ایزوتوپی ایزوتوپ پایدار نیتروژن 15 محوطههای باستانی
|
چکیده
|
امروزه آنالیزهای ایزوتوپی، راهگشای بسیاری از مسائل مهم باستان شناسی و انسان شناسی است؛ ازجمله بازسازی رژیمهای غذایی گذشته، ترسیم ردّپای مهاجرتهای باستانی، بررسی و شناسایی تغییرات آب و هوایی مناطق باستانی و... . مبحث مهم بررسی و بازسازی رژیمها و عادات غذایی اقوام گذشته جنبه های گوناگونی دارد؛ برای مثال، تعیین تغییرات در رژیم غذایی که نقش مهمی در تحول زیستی بشر ایفا میکند یا آگاهی از نوع رژیم غذایی که اطلاعات بسیار مفیدی دربارة سازوکارهای بقاء، سازمانهای اجتماعی و اقتصادی و وضعیت سلامتی گروه های انسانی ای که در گذشته زندگی میکردند، فراهم میکند. تعیین تفاوتهای موجود در منابع غذایی مورد استفادة مردان و زنان مدفون در محوطه های باستانی نیز، یکی از جنبه های گوناگونی است که این دسته از آنالیزها، سعی بر روشن سازی آن داشتهاند تا با بررسی آن، به مسائل جزئی تری از مناسبات اجتماعی بین مردان و زنان باستان و روابط خانوادگی آنها راه یابند. هدف از این مقاله، بررسی چرایی و چگونگی تعیین تفاوتهای جنسیتی در رژیم های غذایی با استفاده از آنالیزهای ایزوتوپی است. در همین زمینه، پژوهش حاضر به طور خاص نتایج ایزوتوپ پایدار نیتروژن 15 (N15δ) نمونه های دندانی اشخاص مدفون در یک قبرستان عصر آهن را تجزیه و تحلیل کرده است.
|