• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان رابطه هم‌وابستگی و طلاق
تعداد صفحات 19
نویسنده مرتضی دانائی‌فر - محمدجواد آزادچهر - امیر مغنی باشی منصوریه
مشخصات نشریه فصلنامه رفاه اجتماعی - دانشگاه علوم بهزيستی و توانبخشی، گروه پژوهشی رفاه اجتماعی - علمی پژوهشی سال 16 شماره 2 پیاپی 61
تاریخ انتشار تابستان - 1395
درجه علمی علمی - پژوهشی
محدوده صفحات 105-87
زبان فارسی
کلید واژه هم‌وابستگی  طلاق  اعتیاد رفتاری  
چکیده مقدمه: مطالعات اخير حاكي از ارتباط هم وابستگي با بسياري از اختلالات و مشكلات رواني و رفتاري است. اما براساس بررسيهاي صورت گرفته به نظر مي رسد در هيچ يك از تحقيقات گذشته ارتباط اين وضعيت با پديده طلاق مورد بررسي قرار نگرفته است. در همين راستا و با توجه به روند فزاينده وقوع طلاق در كشور ما و پيامدهاي ناگوار فردي، خانوادگي و اجتماعي آن، هدف پژوهش حاضر تعيين رابطه هم وابستگي با طلاق است.
روش: جامعه مورد پژوهش اين مطالعه مورد- شاهدي را تمام افراد متاهل و طلاق گرفته ساكن شهر تهران در سال1393 تشكيل داده اند. ابتدا و به منظور سهولت دسترسي به افراد طلاق گرفته، به صورت تصادفي از ميان مجتمعهاي قضايي كه در سطح شهر تهران جهت رسيدگي به پرونده طلاق زوجين وجود دارد، دو مجتمع قضايي شهيد محلاتي واقع در منطقه 14 و مجتمع قضايي شهيد مفتح واقع در منطقه 5 تهران انتخاب شدند و در اين مراكز تعداد 63 پرسشنامه هم وابستگي اسپن و فيشر (1990) به همراه پرسشنامه مشخصات دموگرافيك، توسط مراجعين طلاق گرفته تكميل شد. به منظور كنترل هر چه بيشتر متغيرهاي مخدوشگر و تشابه شرايط خانوادگي، اجتماعي و اقتصادي و ... گروه شاهد با گروه آزمايش، به صورت تصادفي تعداد 4 مدرسه (دو مدرسه در هر يك از مناطق) انتخاب شد. سپس تعداد 65 پرسشنامه توسط والدين دانش آموزان اين مدارس (تعداد 35 پرسشنامه در منطقه 15 و 30 پرسشنامه در منطقه 5) تكميل شد. داده هاي گردآوري شده با استفاده از آمار توصيفي و آمار استنباطي (رگرسيون لجستيك) در قالب نرم­افزار SPSSver.20 تحليل شدند.
يافته ها: در پژوهش حاضر 124 نفر با ميانگين سني 89/9 ± 13/34 سال مورد مطالعه قرار گرفتند كه از اين تعداد، 61 نفر (2/49%) متاهل با ميانگين سني 59/11 ± 97/34 سال و بقيه طلاق گرفته با ميانگين سني 92/7 ± 32/33 سال بودند. همچنين از بين افراد متاهل و طلاق گرفته مورد مطالعه، به ترتيب 7/60% و 7/85% را زنان تشكيل مي دهند. براساس نتايج تحليل رگرسيوني لجستيك مشخص شد كه هم وابستگي اثر معناداري بر روي متغير گروه (طلاق گرفته/متاهل) دارد (001/0 p < ) به طوري كه ميزان هم وابستگي در بين كساني كه طلاق گرفته اند 117/1 برابر كساني است كه متاهل هستند. از ديگر يافته هاي پژوهش حاضر مي توان به وجود رابطه معكوس بين سطح تحصيلات و ميزان هم وابستگي اشاره نمود.
بحث: نتايج پژوهش حاضر نشان داد كه در بين كساني كه طلاق گرفته­ اند ميزان هم وابستگي بالاتر است. بنابراين مي توان گفت شكلهاي حل­ نشده هم وابستگي مي تواند علاوه بر بروز مسائل و مشكلات رواني و رفتاري كه در تحقيقات اخير مشخص گرديده است، باعث بروز مشكلات جدي در زندگي زوجين و در نهايت طلاق گردد. در نتيجه توجه بيشتر به هم وابستگي و نقش آن در بروز يا تشديد مسائل فردي، خانوادگي و اجتماعي ضروري است. خوشبختانه هم وابستگي قابل درمان است و با شناسايي به موقع افراد هم وابسته و وارد كردن آنها به درمان مي توان از نتايج نامطلوب اين اختلال فراگير كاست. اما متاسفانه علاوه بر عدم توجه به فرآيند بهبودي و درمان هم وابستگي، شيوه هاي درماني تخصصي و منظمي در ايران وجود ندارد. بنابراين ضروري است تا مداخله­اي موثر براي بهبود بيماران هم وابسته در الگويي بومي شده، ساختاريافته، قابل ارزيابي و متناسب با ويژگيهاي افراد هم وابسته در ايران، طراحي و ارزيابي گردد تا متخصصان بتوانند با يك مداخله موثر، خدمات مناسبي را به تمام اين افراد ارائه نمايند.

کد مقاله 24496
تعداد بازدید 180

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397