• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان بررسی نقش قاعده نفی عسر و حرج در روابط زوجین در فقه و حقوق با تأکید بر نظر حضرت امام خمینی (ره)
نام دانشجو / طلبه زهرا مهدوی مزینانی
استاد راهنما محمد موسوی بجنوردی    
استاد مشاور محمدتقی کرمی قهی    
دانشگاه پژوهشکده امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی
رشته تحصيلي فقه و مبانی حقوق و اندیشه‌ی امام خمینی(س)
مقطع تحصيلي دکتری
سال اخذ مدرک 1398
تعداد صفحات 255
زبان فارسی
کلید واژه حق طلاق  سقط جنین  حضانت  فتوا  قاعده عسر و حرج  امام خمینی (ره)  حقوق خانواده  حقوق زوجین  احکام خانواده  عسر  حرج  اندیشه‌‌های امام خمینی(ره)  
موضوع حقوق خانواده     روابط زوجين    
چکیده قانون مدنی ایران به تبعیت از فقه امامیه حق طلاق را برای زوج به رسمیت شناخته است. با این حال با استناد به قاعده نفی عسر و حرج می توان مواردی را چون غیبت طولانی زوج و عدم پرداخت نفقه برای اجبار زوج به طلاق از سوی حاکم متصور شد. علاوه بر آن شرط وکالت زن در طلاق نیز می تواند مجوزی برای درخواست طلاق از سوی زوجه باشد. در تمامی موارد مذکور حاکم ابتدا زوج را موظف به انجام وظایف زناشوئی، سپس اجبار به طلاق می کند و نهایتا در صورت امتناع زوج، زوجه را طلاق می دهد. در عین حال در قانون مدنی برای بعضی از موارد نامبرده شروطی آمده است که به نظر می رسد اثبات عسر و حرج زوجه را مشکل ساخته و در عمل حق طلاق زوجه را منتفی می سازد اجرای این قاعده در مورد حرج استقبالی باعث شده که برخی از فقها سقط جنین قبل از ولوج روح را در فرضی که باقی ماندن جنین به سبب نقص خلقت و بیماری خاص برای مادر حرج شدید داشته باشد، جایز بدانند. از عبارات بسیاری از فقها به دست می آید که این قاعده در حقوق نیز جاری است. بنابراین چنان‌چه رعایت حقی چون حضانت مستلزم عسرو حرج دیگری شود، ادله لاحرج آن حق را سلب می کند. . به نظر می رسد حذف قید 6 ماه برای ترک انفاق در شروط ضمن عقد نکاح و نیز عدم مقید کردن غیبت زوج به 4 سال در صورت عسر و حرج زوجه (آن‌چنان که از فتوای امام خمینی(ره) مستفاد است)، از مواردی است که باعث می شود تا اثبات عسر و حرج زوجه با مشکل کمتری صورت گیرد. پژوهش حاضر در صدد است تا از خلال بررسی مبانی فقهی قاعده نفی عسر و حرج، و با تطبیق این قاعده بر برخی مسائل حقوق خانواده از جمله طلاق، سقط جنین و حضانت، ضمن حفظ حقوق زوجین بر اساس شرع و قانون، گامی در راستای ارتقای احکام خانواده بردارد. روش تحقیق در این رساله توصیفی تحلیلی و نحوه گردآوری مطالب به صورت کتابخانه ای و با استناد به استفتاءات مراجع عظام تقلید و مراجعه به رویه های قضائی موجود است.

شناسه پایان نامه 2041
تعداد بازدید 73

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397