ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان کیفیت حکمرانی و انتقال باروری: یک مطالعه فراملی با استفاده از داده‌های بانک جهانی
تعداد صفحات 25
نویسنده فاطمه ترابی - رضا تیموری ارشد
مشخصات نشریه  تداوم و تغییر اجتماعی سال 3 شماره 1
تاریخ انتشار بهار و تابستان - 1403
محدوده صفحات 79-55
کلید واژه ایران  باروری در ایران  میزان باروری  باروری  باروری زیر سطح جایگزینی  باروری کل  انتقال باروری  باروری پایین  گذار باروری  بانک جهانی  انتقال باروری در ایران  میزان باروری کل   گذار جمعیت‌شناختی  حکمرانی  تحلیل پیشینه واقعه  کیفیت حکمرانی  مطالعه فراملی  مدل مخاطره زمان گسسته  
چکیده زمینه و هدف: کیفیت حکمرانی می‌تواند مسیر باروری را فراتر از عوامل جمعیتی، اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی شکل دهد و بر پویایی‌های جمعیت تأثیر بگذارد. بر این اساس، هدف مطالعه‌ حاضر آن بود که با استفاده از یک چارچوب نظری متشکل از نظریه‌های گذار جمعیت‌شناختی، نوسازی و نهادی به این سؤال پاسخ داده شود: کیفیت حکمرانی تا چه اندازه بر گذار میزان باروری از سطوح بالا به زیر سطح جانشینی تأثیر می‌گذارد؟
روش و داده‌ها: تأثیر شاخص‌های حکمرانی جهانی بر میزان‌ باروری کل 57 کشور در دوره زمانی 2002 تا 2020 با استفاده از روش تحلیل پیشینه واقعه بر روی داده‌های بانک جهانی بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیش از 40 درصد از کشورها به میزان باروری زیر سطح جانشینی دست یافتند. اگرچه هر شش شاخص کیفیت حکمرانی تأثیر مثبت و معناداری بر رسیدن به این سطح از باورری داشتند، پس از تعدیل ابعاد گوناگون حکمرانی و سایر عوامل مورد بررسی، تنها دو بُعد حق اظهارنظر و پاسخگویی و ثبات سیاسی تأثیر اولیه خود را حفظ کردند.
بحث و نتیجه‌گیری: بهبود کیفیت حکمرانی در دو بُعد فوق می‌تواند مستقل از سایر عوامل، منجر به کاهش باروری شود. با توجه به تنزل هر دو شاخص در دوره مورد بررسی، انجام تمهیدات لازم برای بهبود آن‌ها اهمیت دارد.
پیام اصلی: در کشورهای با باروری بالا، رسیدگی به چالش‌های جمعیتی ناشی از باروری بالا باید متمرکز بر تقویت ثبات سیاسی و ایجاد نهادهای مؤثر برای آگاه‌سازی مسئولان از نیازهای مردم و پاسخگویی آنان نسبت به تصمیم‌گیری و عملکردشان باشد. نقش کیفیت حکمرانی بر افزایش میزان‌های باروری در کشورهایی مانند ایران که پدیده تداوم باروری پایین را تجربه می‌کنند حائز اهمیت است و موضوع جالبی برای مطالعات آینده است.

کد مقاله 50784
تعداد بازدید 17

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397