ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان همسان همسری و بازتعریف نقش زنان در تصمیم‌های اقتصادی خانواده: مطالعه‌ای در شهر اسلام آباد غرب
تعداد صفحات 20
نویسنده وکیل احمدی - سیاوش قلی پور - میلاد ناصری
مشخصات نشریه  تداوم و تغییر اجتماعی سال 3 شماره 1
تاریخ انتشار بهار و تابستان - 1403
محدوده صفحات 54-35
کلید واژه زن در خانواده  تصمیم‌‌گیری در خانواده  نقش‌های اقتصادی  تصمیم‌گیری اقتصادی  استقلال تصمیم‌گیری  ناهمسان همسری  همسان همسری  خانواده  تصمیم‌گیری اقتصادی زنان  نقش اقتصادی زنان  قدرت تصمیم‌گیری زنان  قدرت تصمیم‌گیری زنان شاغل  تصمیم زنان  اسلام‌ آباد غرب (شهرستان)  نقش آفرینی زنان  تصمیمات خانواده  تصمیم اقتصادی  همسان همسری عینی  
چکیده زمینه و هدف: در دهه‌های اخیر، به‌دنبال ارتقاء سطح سرمایه‌های اقتصادی و اجتماعی زنان و توانمندی بیشتر آنان در جامعه ایران، نقش‌آفرینی آنان در حوزه‌های مختلف زندگی خانوادگی و اجتماعی بیشتر شده است. افزایش نقش آفرینی زنان از جمله زمینه‌های عمده تغییرات اجتماعی خانواده ایرانی بوده است. به نظر می‌رسد میزان نقش‌آفرینی اقتصادی زنان در خانواده، تابعی از درجه اشتراک و همسانی زنان در شاخص‌‌های اجتماعی و اقتصادی با همسران خود می‌باشد. بطوری‌که زنانی که از موقعیت‌ها و منزلت‌های همانندی با همسران‌شان برخوردارند، از قدرت و استقلال تصمیم‌گیری بیشتری نیز برخوردارند. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش همسان‌همسری در تبیین تفاوت‌های مربوط به تصمیم‌های اقتصادی زنان در خانواده در شهر اسلام‌آباد غرب بوده است.
روش و داده‌ها: روش پژوهش کمی و جامعة آماری زنان دارای همسر شهرستان اسلام‌آباد غرب در سال ۱۴۰۱ بوده که ۳۷۷ نفر به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند و مورد پیمایش قرار گرفتند.
یافته‌ها: میانگین شاخص تصمیم‌گیری در حوزه‌های مختلف اقتصادی توسط زنان در خانواده 05/3 از ۵ بوده است. میانگین تصمیم‌گیری زنان در خرید مواد غذایی، تحصیل فرزندان، خرید پوشاک و لوازم خانگی بیشتر از بقیه موارد بوده است. همسان‌همسری در تحصیلات، پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانواده زن و همسر، تعداد اعضای خانواده زن و همسر و رتبة تولّد زن و همسر بیشتر بوده است. میانگین تصمیم‌گیری اقتصادی زنان در وضعیّت همسان‌همسری و عدم همسان‌همسری به نفع زنان، بیشتر از وضعیّت عدم همسان‌همسری به نفع مردان بوده است.
بحث و نتیجه‌گیری: برمبنای یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت که همسان‌همسری عینی یعنی همانندی زن و شوهر در سن، تحصیلات، درآمد، اشتغال و ... بیشتر شده است و این امر، باعث تغییر در تصمیم‌های مهم خانواده از جمله تصمیم‌های اقتصادی شده است که قبلاً کاملاً مردانه فرض می‌شد.
پیام اصلی: با وجود نابرابری جنسیّتی در خانواده و جامعه و همچنین مشارکت اقتصادی کمتر زنان در مقایسه با مردان، نقش زنان در تصمیم‌های اقتصادی خانواده به دلیل همسان‌همسری بیشتر شده است. بنابراین، همسان همسری یکی از مکانیسم‌های تغییر در الگوهای سنتی خانواده و بتدریج تغییرات جامعه خواهد بود.

کد مقاله 50783
تعداد بازدید 21

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397