• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان تحلیل مصادیق نوپیدای اختلالات روانی مؤثر بر احصان با تأکید بر قرآن، فقه و حقوق اسلامی
تعداد صفحات 14
نویسنده محمد اسماعیل بیگی - سید احمد میرخلیلی - علیرضا انتظاری
مشخصات نشریه  قرآن و طب شماره 3 پیاپی 31
تاریخ انتشار پائیز - 1402
محدوده صفحات 166-153
کلید واژه فقه  قرآن  ادله فقهی  اختلالات جنسی  اختلالات روانی  آیات قرآن  حقوق اسلامی  پارافیلیا  ادله قرآنی  احصان  سوره نساء  آیه 25 سوره نساء  تحقق احصان  ادله حقوقی  
چکیده هدف: هدف از این پژوهش آن است که مصادیق نوپیدای اختلالات روانی موثر بر احصان را با تاکید بر ادله قرآنی، فقهی و حقوقی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به قرآن کریم و ادله فقهی- حقوقی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته ها: اختلال روانی (Mental disorder) به گروهی از اختلا‌ل‌ها گفته می‌شود که با تأثیر بر تفکر، رفتار، ذهن، روان، خلق و خو، ادراک و آگاهی باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی می‌شوند. علت اختلال‌های روانی به خوبی شناخته شده نیستند ولی آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرس‌های مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آن‌ها مؤثر است. متخصصان سلامت روانی برای تشخیص اختلال‌ها از اصطلاحات و تعریف‌های استانداردی استفاده می‌کنند که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی (DSM) وجود دارد. یکی از زیرشاخه های اختلالات روانی، اختلالات جنسی است که به پارافیلی (paraphilia) مشهور است. پارافیلی تجربه‌ای است که فرد در مواجهه با برخی موقعیت‌ها، اشیا یا تصورات و تخیلات غیرمعمولی، دستخوش برانگیختگی جنسی شود. اکنون پرسش فراروی پژوهش این است که «از منظر ادله قرآنی، فقهی و حقوقی اختلالات روانی چه تاثیری بر احصان دارد؟». تعبیر احصان در ساختارهای محصنات، محصنین، احصنّ، احصنت و... در هشت آیه از قرآن کریم به کار رفته است. از جمله آیه شریفه: « فَإِذَا أُحْصِنَّ فَإِنْ أَتَیْنَ بِفَاحِشَهٍ فَعَلَیْهِنَّ نِصْفُ مَا عَلَی الْمُحْصَنَاتِ مِنَ الْعَذَابِ» (نساء: 25). در روایات و ادله فقهی و حقوقی نیز مصادیقی از اختلالات موثر بر احصان مطرح شده است.
نتیجه گیری: از طریق کشف ملاک و مناط خروج از احصان می‌توان به حکم فقهی در مانعیت از تحقق احصان دست یافت. ملاک کشف شده برای خروج از احصان «عجز یا نداشتن قدرت در ایفای وظیفه زناشویی» است که این مناط در افراد دارای اختلالات روانی و عملکرد جنسی نیز وجود دارد؛ بنابراین، می‌توان حکم خروج از احصان را بر این افراد مترتب کرد.

کد مقاله 48221
تعداد بازدید 18

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397