ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان بررسی روانشناسی داستان شروع یک زن فریبا کلهر بر اساس نظریه شخصیت فروید
تعداد صفحات 15
نویسنده فاطمه پورخلخالی - رضا آقایاری زاهد - رامین صادقی نژاد
مشخصات نشریه  سبك‌شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - اميد مجد - علمی پژوهشی شماره 6 پیاپی 88
تاریخ انتشار شهريور - 1402
محدوده صفحات 41-27
کلید واژه فروید  زن در ادبیات داستانی  ادبیات داستانی  زن در آثار داستانی  شخصیت‌های زن داستان‌ها  داستانهای فارسی  زن در داستان‌های فارسی  نظریه‌های شخصیت  ادبیات داستانی زنان  تحلیل روان‌شناختی  بررسی روان‌شناختی  آثار داستانی  شخصیت داستانی  ادبیات داستانی ایران  شروع یک زن (داستان)  فریبا کلهر  نظریه شخصیت فروید  
چکیده زمینه و هدف: فروید نظریۀ شخصیت را در سه ساحت «نهاد»، «خود»، و «فراخود» ارائه داده است که هر سه بمنزلۀ انگاره هایی ذهنی برای فهم بهتر و تشریح روان ناخودآگاه انسان در ارتباط با خودآگاه هستند. کاربست نظریۀ او در متون ادبی در بررسی اعمال و رفتار شخصیت ها، راهگشای شناخت زوایای پنهان آنها و سیر روانشناسی روایت داستانی است. در این پژوهش، با هدف تحلیل روانشناسی، داستان شروع یک زن فریبا کلهر، با تکیه بر نظریۀ شخصیت فروید در سه ساحت خود، فراخود، و من بررسی شده است.
روش مطالعه: این پژوهش با مطالعۀ کتابخانه ای انجام شده و به شیوۀ توصیفی-تحلیلی نوشته شده است. جامعۀ آماری تحقیق کتاب «شروع یک زن» اثر فریبا کلهر می باشد.
یافته ها: موضوع محوری داستان شروع یک زن، دغدغه ها و روابط عاطفی زنان است. هر یک از ساحت های خود، فراخود و نهاد، در این داستان با اعمال و رفتار شخصیت اصلی و ارتباطش با شخصیت های دیگر قابل تحلیل است. سفر پروین به ایران، برقراری ارتباط عاطفی با بهرام، انجام اعمال نفسانی، آزادی غرایز وی هستند که تعادل میان نهاد و فراخود را برهم زده است. اما سرانجام به یاری فراخود که به صورت وجدان اخلاقی با تداعی نیمکت امام زمان در متن تکرار شده است، از بهرام دوری میکند و رابطه اش را به دوستی اجتماعی تقلیل میدهد، با همسرش می ماند و به کانادا برمیگردد. در مقابلِ او دوستش، که هم اسم او و همکلاسیش بوده است و همزمان با بهرام ارتباط دارد، از همسرش جدا می شود و در خانۀ بهرام می ماند.
نتیجه گیری: شخصیت اصلی داستان در نقش «خود» است که میان گرایش به نهاد و توجه به فراخود در کشاکش است، و عاقبت به تعادل نهاد و فراخود می رسد. او با اینکه همسرش را دوست دارد، بی‌دلیل به دنبال طلاق است و در روابط عاطفی خود با بهرام به سوی نهاد گرایش می یابد، اما سرانجام با وجدان اخلاقی از نهاد دور میشود و زندگی با همسرش را ادامه میدهد.

کد مقاله 47563
تعداد بازدید 70

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397