• صفحه‌نخست
  • بانک اطلاعات علمی
  • کتابخانه
  • ارتباط با ما
    شماره‌های تماس

    مرکز قم
    تلفـن: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    فکس: ۱۳-۳۲۹۰۷۶۱۰ (۰۲۵)
    سامانه‌پیامکی: ۳۰۰۰۱۲۳۰۰۱۱۰۲۰
    خیابان جمهوری، میدان سپاه، بطرف ریل، پلاک ۵۰

    مرکز تهران
    تلفـن: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    فکس: ۸۸۹۸۳۹۴۴   (۰۲۱)
    بلوارکشاورز،خیابان نادری،ک حجت‌دوست،پ ۵۶
ورود
عضویت
بانــک‌اطلاعــات‌علمــی‌
عنوان مقایسه تحلیلی شخصیت‌های مرد و زن در دو رمان دهه 40 و دو رمان دهه 70 بر مبنای جامعه‌شناسی زبان
تعداد صفحات 30
نویسنده معصومه قربانی ورکلایی - مسعود روحانی - مرتضی محسنی - غلامرضا پیروز
مشخصات نشریه  پژوهشنامه ادبیات داستانی - دانشگاه رازی شماره 4 پیاپی 41
تاریخ انتشار زمستان - 1401
محدوده صفحات 162-133
کلید واژه رمان ایرانی  رمان فارسی  زن در ادبیات داستانی  زن در رمان‌های فارسی  ادبیات داستانی  زن در آثار داستانی  شخصیت‌های زن داستان‌ها  زن در رمان‌ها  زبان جنسیتی  جامعه‌شناسی زبان  دهه هفتاد  زبان‌شناسی اجتماعی  رمان بامداد خمار  زن در داستان‌های فارسی  شخصیت زن در رمان‌ها و داستان‌ها  رمان سووشون  رمان شوهر آهو خانم  دشواژه  گفتار زنان  گفتار مردان  شخصیت مرد   رمان معاصر  رمان نیمه غایب  دهه چهل شمسی  آثار داستانی  سوگندواژه  
چکیده زبان جنسیّت یکی از مباحث مهمّ جامعه‌شناسی زبان است. بسیاری از زبانشناسان و جامعه‌شناسان بر این باورند که میان گفتار زنان و مردان تفاوت‌هایی وجود دارد. یکی از مقوله‌های ادبی که بیشترین تأثیرپذیری را از عناصر زبان و جنسیت دریافت می‌کند، ادبیّات داستانی است.
در پژوهش حاضر تفاوت‌های زبانی شخصیّت‌های مرد و زن، در رمان‌های شوهر آهوخانم و سووشون (دهۀ 40) و نیمۀ غایب و بامداد خمار (دهه 70) با در نظر گرفتن مؤلّفه‌های: رنگ واژه، دشواژه، سوگندواژه، تشدیدکننده، تعدیل‌کننده، ضرب‌المثل، زبان مؤدّبانه، پرسش‌های ضمیمه‌ای، جملات ناتمام و عذرخواهی‌ها بررسی شده است. رمان‌ها از دهه‌های متفاوت انتخاب شده، تا علاوه‌بر تحلیل تفاوت‌های زبانی، به مقایسۀ نوع گفتار شخصیّت‌ها در دو دهۀ متفاوت پرداخته شود. تا بتوان به این پرسش پاسخ داد که «آیا می‌توان تفاوتی در زبان جنسیّت در رمان‌های دهۀ 40 نسبت به رمان‌های دهۀ 70 پیدا کرد؟» پژوهش به‌صورت آماری و تحلیلی صورت گرفته است. ابتدا مؤلّفه‌ها از رمان‌ها استخراج شده، سپس با گرفتن آمار و بسامد و با رسم نمودار و جدول به تحلیل آن‌ها پرداخته شده است.
یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که شباهت‌هایی بین زبان جنسیّت رمان‌های یک دهه و تفاوت‌هایی بین رمان‌های دو دهه دیده می‌شود. دو تفاوت اساسی در رمان‌های دو دهه در به‌کار بردن دشواژه‌ها و سوگندواژه‌هاست.

کد مقاله 46301
تعداد بازدید 49

 
نام
نام خانوادگی *
ایمیل

کد امنیتی *

*





پژوهشکده زن و خانواده با هدف تبیین دیدگاه نظام‌مند دین پیرامون مسائل زن و خانواده، تعمیق پژوهش‌ها و کارشناسی‌های دینی و پاسخ‌گویی به نیازهای تئوریک و دفاع از مرزهای اعتقادی در این حوزه توسط مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران در سال 1377 تاسیس گردید. ادامه ...
کلیه حقوق و امتیازات متعلق به پژوهشکده زن و خانواده می باشد.
Wrc.ir © 1380 - 1397